Odds på første homo

Publisert

Gambling med odds på hvilken klubb som blir eliteseriens første med en åpen homofil spiller skaper reaksjoner. Enkelte mener det kan føre til dårligere klima for åpenhet i toppfotballen. - Dette er så smakløst som det kan få blitt. Det er ikke rart ingen står fram som homo når dette er det som venter dem, sier Arve Andersen, tidligere leder for Inkluderingsutvalget til Rogaland idrettskrets til Blikk Nett.Gambling på den første åpne homofile fotballspilleren i norsk eliteserie kan føre til både spekulasjoner og klappjakt på homofile spillere som ikke er klare for å stå fram ennå. Selv mener spillselskapet som har startet oddslisten at det er uproblematisk å gamble på hvilken klubb som først får en åpent homofil spiller.

- Dette vi frykter

Det er ikke homoaktivist og Viking-supporter Arve Andersen enig i.- Det er jo akkurat dette vi frykter. Med holdningskampanjer vil vi jo forsøke å gjøre det trygt å komme ut. Dette bidrar jo til det motsatte, sier Andersen.VG satte dagsorden og har skapt debatt med sin serie i sommer om homofile i idretten. Saken om at det ikke er en eneste åpent homofil spiller i norsk toppfotball vakte oppsikt og debatt. Det inspirerte spillselskapet til å sette opp oddslisten. 

Vålerenga leder rankingen

Vibeke Skofterud, som selv sto fram som lesbisk da hun var på langrennslandslaget i 2010, er ambassadør for spillselskapet som har startet oddslisten som har Vålerenga som favoritt foran Molde og Rosenborg. I bunnen på oddslisten finner man Bodø/Glimt og Tromsø. De forklarer rankingen med at det er større sjanse for at noen står fram i en større by, enn en mindre by.– Vålerenga har i mange år jobbet målbevisst med å være en klubb som omfavner mangfold og fargerikt fellesskap. Det vil derfor være helt naturlig om «Enga» fikk Norges første åpent homofile toppspiller, sier Skofterud i en pressemelding fra spillselskapet. 

Økt press

– Dette blir helt feil fokus, sier Gjert Moldestad til Bergens Tidende, som skrev om saken på onsdag. Moldestad er Brann-fan og profilert homoforkjemper, blant annet har han kjempet for en holdningsendring i Fotballforbundet og blant supporterne. – Intensjonen er nok helt grei, men dette blir bare feil. Slike stunt fører bare til at spillere føler et økt press på å stå frem. Det må aldri bli slik at spillere føler seg presset. Målet må  være at fotballen blir like åpen som resten av samfunnet rundt, der det er greit å være åpent homofil, sier Moldestad til BT.– Å begynne å lete etter homofile spillere i eliteserien er feil vei å gå. Hva blir det neste; en oddsliste med ti konkrete navn?, spør Moldestad.

LLH -Første klubb uinteressant

Kommunikasjonsrådgiver i LLH, Ingvild Endestad sier til BT:– Det må være opp til hver enkelt om man vil stå frem som homofil eller ikke. Det skal ikke være en jakt etter homofile. Generelt er det klart at klubber som jobber med åpenhet, vil få en effekt. Men det interessante er ikke hvilken klubb som får den første åpent homofile spillere, men hvor det blir hyggeligst å være åpent homofil. Til Blikk Nett sier Endestad at hun ikke kjenner saken godt nok til å kommentere ytterligere.

Trenger forbilder

– Hva slags legning du har er i utgangspunktet en privatsak. Men det er åpenbart at vi behøver forbilder som står frem som homofile. Både Tippeligaen og herrefotballen trenger noen som viser vei. For meg var det en lettelse da jeg endelig turte å gjøre det. Og jeg fikk nesten uten unntak bare flotte tilbakemeldinger. Terskelen for at idrettsjenter tør å fortelle at de liker en person av samme kjønn er åpenbart mye lavere enn for gutta. Vi har helt klart kunnet nye godt av at store stjerner og forbilder har turt å stå fram. En slik mulighet burde fotballgutta snart få også, sier Skofterud i pressemeldingen.