Offer for homohat

Publisert

Michael «Misha» Pischevsky ble i mai brutalt slått ned i Minsk i Hviterussland etter å ha vært på en fest for homofile. Gjerningsmennene er nå dømt til fengsel i to år Men homohatet lever i beste velgående i Hviterussland og Misha går en usikker tid i vente når han blir utskrevet fra sykehuset. Den sjokkerende historien har i flere måneder vært kjent blant noen få i Hviterussland, og i lhbt-miljøer i utlandet – inkludert Norge. Familien til Misha har nå valgt å gå ut offentlig med saken, noe som i seg selv er en tøff oppgave i et samfunnsklima hvor homofobi står sterkt.– Misha kommer hjem fra sykehuset om en uke. De kan ikke gjøre mer for han der nå, sier Oleg Rozhkov, leder for LGBT Belarusian Journalist Group, som har møtt familien til Misha. Rozhkov forteller til Blikk Nett at historien har gjort inntrykk på mennesker i et ellers så homofobt klima. Responsen har ikke latt vente på seg og Misha har nå blitt et symbol på homofiles situasjon i Hviterussland.– Jeg har deltatt i en del diskusjoner på nettforum, hvor homofobien vanligvis florerer. Men etter at Mishas historie ble kjent har det kun kommet positive tilbakemeldinger. Mennesker som selv betegner seg som homofobe skriver at dette har gått for langt og at ingen fortjener å oppleve det Misha har blitt utsatt for. Rozhkov var den første som skrev om hendelsen i Hviterussland og i et intervju på nettstedet GayPress forteller Mishas mor, Valiantsina, om planene hun og sønnen hadde, men som som nå aldri blir virkeliggjort.«Han har alltid hatt et stå på-humør. Han kjøpte seg en bil og sparte nok penger til å kjøpe en leilighet. Han maste alltid på meg om at jeg skulle bli med til Thailand på ferie. «Si opp jobben din mamma. Du har jobbet nok og det er på tide å ta seg en ferie» sa han til meg,» sier moren og forteller at drømmen gikk i knas da sønnen ble overfalt kun et par dager senere.

Svevde mellom liv og død

Det var 25. mai i år at Misha og noen venner var på en nattklubb i Minsk. En kvinne forlot klubben og klaget til noen mannlige venner utenfor at ingen ga henne oppmerksomhet siden klubben var full av homofile menn. De mannlige vennene ble aggressive og ventet til noen av gjestene forlot klubben. De føste de møtte på var Misha og to kompiser. Mennene utenfor begynte å rope ukvemsord til Misha og vennene hans. Misha svarte tilbake og marerittet startet. Han ble angrepet og slått i bakken. Slagene og sparkene fortsatte mens han ble liggende livløs på bakken utenfor klubben. I en måned lå Misha i koma da legene blant annet måttet fjerne 20 prosent av hjernen som følge av store indre blødninger. Sjansen for å overleve var minimal.Han er fortsatt svært skadet og er nær en vegetativ tilstand. Refleksene er til stede, han puster, og noen ganger reagerer han, blant annet ved å bevege hendene når han blir snakket til. Om en uke blir Misha skrevet ut av sykehuset, og familien må selv ta ansvar for videre behandling da det ikke finnes noe tilbud om rehabilitering. I rettsaken som akkurat ble avsluttet, sa vitner til episoden at gjerningsmannen slo Misha kun fordi han har en annen seksuell legning.– Det var et direkte homofobt overfall og et klart tilfelle av hatkriminalitet, sier Oleg Rozhkov til Blikk Nett.

Sterke antihomo-holdninger

Hviterussland har ikke propagandalover som i Russland, men like fullt er det ikke lov å registrere organisasjoner som jobber for antidiskrimineringsarbeid. Menneskerettighetsorganisasjoner, som lhbt-organisasjoner, står svakt i landet. Presidenten har ved flere anledninger gitt homofiendtlige uttalelser offentlig. Amnesty og Human Rights Watch har dokumentert hvordan situasjonen for skeive er i Hviterussland. Ifølge Oleg Rozhkov er det få, om ingen allierte, å støtte seg på for landets lhbt-bevegelse.– Myndigheter og politkere er like homofobe som befolkningen for øvrig. Det er et vanskelig klima å jobbe i – men det blir verre til neste år da det skal være presidentvalg. Det markerer en ytterligere innstramming som merkes, ikke bare av lhbt-aktivister, men for menneskerettighetsorganisasjoner og aktivister, og ikke minst for journalister. Jeg som er både lhbt-aktivist og journalist er ikke spesielt populær her til lands, sier Rozhkov. Han ser liknende tendenser i Hviterussland som man ser i andre land hvor homofobi og antihomolover gjør livet vanskelig for lhbt-befolkningen, som i Russland og Unganda hvor mennesker velger å flykte utenlands.– Jeg vet om mange tilfeller hvor skeive har flyktet til Spania og Sverige. Det er ikke bare lhbt-aktivister, men også helt vanlige skeive mennesker som ikke orker å bo her under slike forhold. Misha har blitt et symbol for lhbt-saken i Hviterussland, men det er et isolert tilfelle. Det finnes store mørketall med hensyn til vold og overgrep som aldri blir anmeldt eller omtalt i pressen.– Det er umulig å finne noe positiv effekt av denne historien – men likevel har det fått folk til å snakke om lhbt-rettigheter. Det er også viktig at verdenssamfunnet snakker om situasjonen i Hviterussland. Vi gikk en stund i glemmeboka fordi all fokus lå på Russland. Denne saken gjør at vi ikke blir glemt. Rozhkov deltok på EuroPride i Oslo i sommer, etter invitasjon fra Amnesty International Norway, Den norske Helsingforskomité og LLH. Han var tilstede for å snakke om situasjonen for skeive i landet. Mens han var i Oslo møtte Rozhkov statsminister Erna Solberg og en rekke partiledere.– Norske myndigheter og norske politikere kan legge press på opposisjonen i Hviterussland og bruke diplomatiske kanaler for å sette fokus på lhbt-saken. Jeg har inntrykk av at Norge ønsker det og at politikerne synes det er viktig.

Appellerer om hjelp

Familien forbereder seg nå på å flytte Misha hjem. I tilstanden Misha er i nå, trenger han konstant tilsyn og omsorg. Rengjøring av luftveisrør og mat gjennom sonde må gjøres av helsepersonell. Og de må selv dekke kostnader for medisiner, bandasjer og andre forbruksvarer. Venner av Michael har derfor opprettet en innsamlingskampanje for å samle inn penger for hans rehabilitering. Hvis de klarer å skaffe nok penger vil de forsøke å skaffe rehabilitering i utlandet.

Mer om informasjon om støtteaksjonen finnes på Facebook: Støtt Misha  

Powered by Labrador CMS