Økt fokus på hatvold

Publisert

LLH utvider kompetanseområdene og nå er det justissektoren som står for tur. Med bevilling fra Justisdepartementet ble Oddvar Thorbjørnsen i september ansatt som jurist og har fått ansvaret for Rosa Kompetanse Justis. Justissektoren omhandler blant annet hatkriminalitet og vold rettet mot lhbt-personer. Det er et område som fikk mye fokus i 2007 og i 2008 da LLH i samarbeid med politiet lanserte kampanjen «Hatvold» som oppfordret folk, både homofile og heterofile, til å anmelde vold og trusler mot homofile. Kampanjeplakatene hang i 2008 på busser og T-baner i Oslo. En av Thorbjørnsens første arbeidsoppgaver som ansvarlig for Rosa Kompetanse Justis er en ny opplysningskampanje.– Nå tar vi opp tråden igjen fra 2008 og øker fokuset på hatkriminalitet. Problemet i Norge er at det er lite anmeldelser av hatkriminalitet og vold mot lhbt-personer, sier Thorbjørnsen til Blikk Nett. Ifølge tall LLH opererer med ble det i 2009 registrert 234 anmeldelser totalt med et motiv knyttet til hatkriminalitet. Av disse var 177 registrert med motiv rase/etnisk tilhørighet, 21 var knyttet til religion og 36 til seksuell orientering. I 2008 ble det registrert totalt 222 tilfeller av hatkriminalitet, hvorav 180 var knyttet til rase/etnisk tilhørighet, 12 til religion og 30 til seksuell orientering. Det første året man registrerte hatkriminalitet, 2007, var 223 knyttet til rase/etnisk tilhørighet, 27 til religion og 29 til seksuell orientering, til sammen 282 tilfeller. – Til sammenligning har Sverige rundt 700 anmeldelser i året som dreier seg om hatkriminalitet rettet mot lhbt-personer. Vi ønsker å få opp anmeldingsprosenten, sier Oddvar Thorbjørnsen og forteller at kampanjen til Rosa Kompetanse Justis retter seg mot lhbt-miljøet. Kampanjen blir å se på utesteder, nettsider og i trykt media fra desember. – Vi ønsker å skape en holdning som gjør at folk føler en slags plikt til å anmelde hatkriminalitet. Slik det er nå kan vi ikke forvente at politiet tar tak i problemstillingen når det er så få anmeldelser. Vi trenger tall og oversikt over hvor mange tilfeller det er av hatkriminalitet og hvem det er som utfører handlingene for å vite hvor ressursene skal settes inn.

Skam stopper anmeldelser

Hatkriminalitet kom inn i den nye straffeloven som særlig skjerpende omstendighet for kriminalitet i 2006, blant annet som konsekvens av en bølge av hatkriminalitet mot homofile. Det er først fra 2007 at politiet i Norge registrerer kriminalitet som hatvold, knyttet til seksuell legning, rase og religion. Likevel er det få som anmelder. – Mange i lhbt-miljøet har en del skam i seg, og når det skjer noe slikt så vil de helst legge det bak seg så fort som mulig. En del tror også at det ikke nytter å anmelde fordi politiet har så mye annet å jobbe med. Noen føler seg også usikre i møtet med politiet. Med Rosa Kompetanse Justis ønsker vi å gi politiet noen verktøy de kan bruke slik at de får kjennskap til lhbt-miljøet, sier Thorbjørnsen. Han forteller at de har et godt samarbeid med Oslo Politidistrikt. – Vi starter om ikke lenge et undervisningsopplegg hos kriminalvakta på Grønland, hvor alle skal skoleres i det vi kaller rosa kompetanse. Her skal det åpnes for kunnskap og politiet selv skal få lufte de tankene de har om lhbt-miljøet. Det er ikke til å komme unna at en del av oss som er skeive skiller oss ut med tanke på hvem politiet omgås til daglig. Metodikken blir den samme som LLH bruker i Rosa Kompetanse Helse. Dette undervisningsopplegget vil så kunne bringes ut til andre politidistrikt. Høyres André Oktay Dahl har tidligere ytret at Høyre ønsker at prosjektet ikke bare skal gjelde politiet, men at instanser som domstolene, påtalemyndighetene og ikke minst kriminalomsorgen må inn under Rosa Kompetanse Justis.– Det er signaler vi allerede har tatt opp med Justisdepartementet, og det er en slik utvikling vi ser for oss. Men vi er nødt til å starte ett sted, og da er det naturlig å starte med politiet, sier Thorbjørnsen til Blikk Nett. Rosa Kompetanse Justis vil også være en støttespiller for de som har vært utsatt for hatkriminalitet.– For det første vil vi at folk forteller oss om hva de har blitt utsatt for, slik at vi får enda bedre oversikt over hva som skjer, på hvilke arenaer det skjer og hvem som utfører gjerningene. Terskelen er kanskje litt lavere for å fylle ut et slikt skjema. For det andre kan folk kontakte oss for å få informasjon om hvordan de kan anmelde til politiet, og eventuelt kan noen fra oss bli med vedkommende på politistasjonen, sier Thorbjørnsen.  

Rammer hele miljøet

LLH-leder Bård Nylund er glad for at prosjektet nå realiserer seg.– Knut Storberget lovet penger til dette for flere år siden, men av ulike årsaker ble ikke dette arbeidet prioritert av LLH. Noe av det første jeg gjorde etter at jeg startet som leder, var å ta kontakt med statssekretær Astri Aas-Hansen for å få dette på plass, sier Bård Nylund til Blikk Nett. Nylund har selv opplevd hatkriminalitet. I 2006 ble han slått ned ved Nationaltheatret da han gikk hånd i hånd med en annen gutt.– Så jobbing med hatkriminalitet er viktig for meg personlig. Dette er kriminalitet som rammer oss alle som gruppe. Derfor er jeg glad for at vi har fått til et bra samarbeid med Oslopolitiet, og at vi skal lansere en kampanje rettet mot eget miljø.

Powered by Labrador CMS