Sport
Rekordmange OL-medaljer til skeive
Aldri før har skeive utøvere tatt flere medaljer enn de gjorde i Paris-OL.
Totalt reiste de 195 åpne lhbtq-idrettsutøverne hjem fra Paris til sine respektive 27 land med i alt 42 medaljer: 15 gull, 13 sølv og 14 bronse.
Ifølge Outsports.com, hadde skeive utøvere sammenlagt, hvis de hadde blitt regnet som ett land, endt på 7. plass i medaljetellingen. Nyhetsnettstedet teller en lagmedalje som én medalje, akkurat som andre medaljetellere gjør.
Med denne plasseringen gjorde åpne skeive utøvere det mye bedre enn alle OL-deltakende land der homofili er forbudt.
Outsports som har vært verdensledende på skeive idrettsnyheter siden 1999, har også regnet seg fram til at Paris-lekene hadde en betydelig økning i lhbtq-representasjon og resultater sammenlignet med tidligere olympiske leker.
Dette selv om kun 20 av de skeive utøverne var menn, ifølge Outsports opptelling.
Under OL i Aten i 2004 var det tre åpne atleter som deltok, i London i 2012 var de 23. I Tokyo tok 186 åpne idrettsutøverne 33 medaljer. I Paris ble det totale antallet medaljer over 25 prosent høyere.
De 195 skeive atletene i Paris utgjorde under to prosent av de omkring 11.000 deltakerne i årets OL.
Ingen av de åpne skeive utøverne representerte Norge, men én av dem var svensk og én var dansk.
Håndballvingen Nathalie Hagman som debuterte i Rio for åtte år siden, er Sveriges ledende målscorer – men hun og Sverige endte på fjerdeplass. Den danske rytteren Cathrine Laudrup-Dufour fikk sølv i lagdressur.
Outsports har laget en oversikt over offentlig åpne homofile, lesbiske, bifile, transpersoner, skeive og ikke-binære OL-deltakere i Paris.
Presentasjonen av profilene finner du her.