Sport

Rekordmange OL-medaljer til skeive

Aldri før har skeive utøvere tatt flere medaljer enn de gjorde i Paris-OL.

Over halvparten av USAs kvinnebasketlag, og et par trenere og ansatte, er lesbiske og var muligens dermed det skeiveste laget under Paris-OL. De tok gull da de slo vertsnasjonen Frankrike i finalekampen, deres 8. gullmedalje på rad.
Publisert

Totalt reiste de 195 åpne lhbtq-idrettsutøverne hjem fra Paris til sine respektive 27 land med i alt 42 medaljer: 15 gull, 13 sølv og 14 bronse.

Ifølge Outsports.com, hadde skeive utøvere sammenlagt, hvis de hadde blitt regnet som ett land, endt på 7. plass i medaljetellingen. Nyhetsnettstedet teller en lagmedalje som én medalje, akkurat som andre medaljetellere gjør.

Med denne plasseringen gjorde åpne skeive utøvere det mye bedre enn alle OL-deltakende land der homofili er forbudt.

 Outsports som har vært verdensledende på skeive idrettsnyheter siden 1999, har også regnet seg fram til at Paris-lekene hadde en betydelig økning i lhbtq-representasjon og resultater sammenlignet med tidligere olympiske leker.

Dette selv om kun 20 av de skeive utøverne var menn, ifølge Outsports opptelling.

Under OL i Aten i 2004 var det tre åpne atleter som deltok, i London i 2012 var de 23. I Tokyo tok 186 åpne idrettsutøverne 33 medaljer. I Paris ble det totale antallet medaljer over 25 prosent høyere.

De 195 skeive atletene i Paris utgjorde under to prosent av de omkring 11.000 deltakerne i årets OL.

Ingen av de åpne skeive utøverne representerte Norge, men én av dem var svensk og én var dansk.

Håndballvingen Nathalie Hagman som debuterte i Rio for åtte år siden, er Sveriges ledende målscorer – men hun og Sverige endte på fjerdeplass. Den danske rytteren Cathrine Laudrup-Dufour fikk sølv i lagdressur.

Outsports har laget en oversikt over offentlig åpne homofile, lesbiske, bifile, transpersoner, skeive og ikke-binære OL-deltakere i Paris. 

Presentasjonen av profilene finner du her

Powered by Labrador CMS