Olivia setter kurs mot Bergen

1 400 lesber på Mystical Norwegian Fjords Cruise i juni.

Publisert

I juni setter 1 400 lesbiske kvinner kursen mot Bergen ombord cruiseskipet MS Rotterdam. Cruiset starter i Rotterdam og går til Eidfjord, Geiranger, Ålesund og Bergen.

The Olivia Companies LLC har jobbet for og med det lesbiske miljøet i 44 år. Først som plateselskapet Olivia, so ga ut musikk av lesbiske artister. Siden startet grunnlegger Judy Dlugacz reisebyrået The Olivia Companies LLC som arrangerer cruise og ferier for lesbiske. Kompaniet har hovedkontor i San Francisco og i tillegg til cruise i Karibia, elvecruise i Brasil og på Rhinen fra Amsterdam til Basel, har kompaniet hotellkomplekser i både Mexico og Karibia.

Siden oppstarten av reisebyrået i 1990 har The Olivia Companies LLC sendt over 200 000 kvinner på ferie – og det er særlig cruisereisene lesbene flokker til. I tillegg til fritidsaktiviteter, utflukter og fest, står det alltid kjente navn på scenene om bord. Kjente stjerner som Olivia Newton-John, Patti LaBelle, Melissa Etheridge og Indigo Girls har opptrådt. Komikere som Wanda Sykes, Lily Tomlin og Whoopi Goldberg har sørget for underholdning. Det samme har Margaret Cho, som i sitt stand up-show «I'm the One That I Want» (2000) fortalte om sine opplevelser på et Olivia-cruise til Alaska.

I juni setter Olivia Companies LLC kursen mot Vestlandet hvor 1 400 kvinner skal oppleve våre fjorder og vestlandsbyer. Turen starter i Rotterdam 9. juni og turen går deretter til Eidfjord, Geiranger, Ålesund og Bergen.

Cruiset går i land i Bergen 14. juni. Dermed går de ferierende cruiselesbene glipp av Regnbuedagene i Bergen, som starter 2. juni og avsluttes lørdag 9. juni.

Økning i skeiv turisme

Festivalsjef for Regnbuedagene i Bergen, Joakim Aadland, sier i en kommentar til Blikk nett at han gjerne skulle tatt i mot Olivias cruisegjester under selve festivalen.

– Det er utrolig synd at de kommer en uke etter Regnbuedagene. Det er jo utrolig synd, for både dem og oss, sier Aadland til Blikk Nett.

Han ser likevel ikke bort i fra muligheten for å markedsføre Bergen som skeiv feriedestinasjon overfor cruisegjestene.

– Det er noe vi må se på. Når det er sagt, så er det utrolig flott at cruiset dekker hele Vestlandet, og at det avsluttes i Bergen. Vi i Regnbuedagene har de siste årene sett en økning i andelen skeive turister som besøker Vestlandet og Bergen. De har fått øyne eopp for landselen vår – noe vi også har fått bekreftet av Spartacus Travel, som er en av Regnbuedagenes samarbeidspartnere. Spartacus Travel har fortalt oss at Bergen er et eksotisk reisemål for skeive turister, sier Aadland.

Da Regnbuedagene i Bergen tidligere i år la inn søknad om å få arrangere EuroPride 2020 var et av trekkplasterne i søknaden nettopp vestlandsk natur og fjorder.

– Selv om vi tapte den kampen, så vant vi mye på å framheve Vestlandet, naturen og fjordene. Så til tross for at vi ikke vant EuroPride 2020, så har vi fått tilbakemeldinger fra skeive som likevel vil legge Bergen og Vestlandet på listen over feriemål.

Og selv om Regnbuedagene er over når Olivia cruiset ankommer Bergen 14. juni, så synes festivalsjef Joakim Aadland at det kan være en god idé å ta i mot de lesbiske cruisepassasjerene med regnbueflagg på bryggen.

– Jeg oppfordrer selvsagt Bergen havnevesen til å heise regnbueflagget også. Så selv om Regnbuedagene er ferdig for året, så må byen ta i mot de 1 400 passasjerene på en måte som viser at Bergen er en åpen og inkluderende by.

Mer info: Mystical Norwegian Fjords Cruise