Serie

2000-tallets store tv-snakkis er tilbake

Serien «Queer as Folk» gjenfødes i moderne drakt denne sommeren. Regissør Stephen Dunn mener det var innlysende å hente inspirasjon fra terrorangrepet mot den skeive klubben Pulse i Orlando i 2016.

Fin Argus spiller Mingus, en high school-elev med en skyhøy selvtillit som ikke alltid stemmer overens med hans magre erfaring i den virkelige verden.
Publisert Sist oppdatert

«NRK viser homse-sex», var Dagbladets overskrift da tv-serien «Queer as Folk» kom til Norge i 2003. «Foruten dristige sexscener har serien et relativt røft språk, hvor kjønnsorganer og kjønnslig omgang blir beskrevet i ordelag som sjelden er benyttet i en norsk tv-kanal», kunne man lese videre i saken.

I den britiske serien fulgte vi tre unge menn i Manchesters homsestrøk gjennom livets oppturer og nedturer. Én av dem, den 15 år gamle skolegutten Nathan (Charlie Hunnam), var spesielt omdiskutert. I første episode mister han jomfrudommen til 29 år gamle Stuart (Aidan Gillen), men sexen blir avbrutt når Stuart blir oppringt av sin lesbiske venn som forteller at hun har født hans barn.

Når en katastrofe inntreffer i hjembyen New Orleans, bestemmer den sjarmerende og smått kaotiske Brodie (Devin Way) seg for å ta et oppgjør med sin egen fobi mot forpliktelser.

«Queer as Folk» var like forfriskende som den var uvant for tv-seerne i sin tid. Når den nå kommer tilbake i moderne drakt, er forventningene selvsagt store, både blant fansen av den originale serien og nye seere.

Skapte tv-historie

Begge de tidligere versjonene av «Queer as Folk» har blitt sett på som noen av de mest banebrytende skeive seriene tv-historien. Den amerikanske versjonen skapte historie som den første dramaserien med timelange episoder til å vise livet til homofile menn og kvinner.

Dette var første gang sex mellom menn, gjensidig onani, analsex og rimming dukket opp på en amerikansk tv-skjerm. Serien tok også opp temaer som hiv, aids, likekjønnet ekteskap, rus, homofobi, mindreårige sexarbeidere og diskriminering på arbeidsplassen.

Den moderne versjonen av «Queer as Folk» (2022) henter visstnok inspirasjon fra den britiske originalserien (1999-2000) og den amerikanske gjenskapningen av originalen (2000-2005).

Jesse James Keitel (t.v) spiller transkvinne og tidligere party-jente Ruthie. Her med Candace Grace som i den nye «Queer as Folk» spiller Shar, en ikke-binær professor. De sliter begge to med å tilpasse seg voksenlivet.

Den britiske serien ble skrevet og produsert av Russell T Davies, mannen bak serien «It’s a Sin» (2021) og gjenopplivingen av «Doctor Who» (fra 2005 til 2010). Davies vender nå tilbake til prosjektet, som produsent for den nye serien.

En ny skeiv generasjon

I den nye versjonen av serien møter vi en vennegjeng i New Orleans. Her møter vi plant annet den ikke-binære professoren Shar (Candace Grace) som sliter med overgangen fra «punk til foreldreliv», advokaten Noah (Johnny Sibilly, «Hacks») som i virkeligheten ikke er så vellykket som han kanskje virker, og den karismatiske og kaotiske Brodie (Devin Way, «Grey’s Anatomy») som sliter med forpliktelser, men bestemmer seg for å hjelpe til i New Orleans når tragedien inntreffer.

Ryan O'Connel er kjent som skaperen av serien «Special», der han også spilte hovedrollen. I «Queer as Folk» (2022) har han også bidratt på manusfronten, og spiller karakteren Julian, en populærkulturfanatiker med cerebral parese, som gjerne vil ta kontroll over eget liv.

Vi treffer også den kjepphøye, men uerfarne high school-eleven Mingus (Fin Argus, «Agents of SHIELD»), Julian, en populærkulturfanatiker med cerebral parese (Ryan O’Connel, «Special») som er klar for å leve et uavhengig liv, og transkvinnen Ruthie (Jesse James Keitel, «Big Sky») som sjonglerer festkultur og voksenlivet.

Skuespiller Kim Cattrall («Sex and the City»), komiker Benito Skinner, den prisvinnende og anerkjente skuespiller Ed Bedgley Jr., modell og aktivist Nyle DiMarco («America's Next Top Model»), og skuespiller og 90-talls-it-girl Juliette Lewis dukker alle opp i biroller i serien.

Henter inspirasjon fra Pulse-massakren

Stephen Dunn, skaperen bak 2022-versjonen av serien, anser den ikke for å være en gjenskapning av de tidligere seriene. Dette er tvert imot en mulighet til å treffe en ny generasjon.

– Vi anerkjenner fortiden, samtidig som vi baner vår egen vei, for det er den eneste måten jeg kunne tilnærme meg dette på. Vi måtte bryte ny mark for å fortelle historien og gjøre den relevant fordi vår generasjon har våre egne ting å si. Vi har en ny historie, sier Dunn til The Hollywood Reporter.

Devin Way spiller Brodie og Jesse James Keitel spiller Ruthie i den nye versjonen av «Queer as Folk».

Etter å ha fått rettighetene til å lage serien, samlet Dunn en mengde skeive manusforfattere og ansatte lhbt+personer i hovedrollene. Han kontaktet også overlevende fra Pulse-massakren i Orlando i 2014. Noen av disse fungerte som konsulenter i serien.

Serien vår er fullstendig fiktiv, ifølge Dunn, men historien er inspirert av virkeligheten.

– Etter Pulse føltes det som om det skeive miljøet samlet seg. Det skjedde i Orlando, men hadde ringvirkninger i hele verden. Jeg husker at jeg var i Toronto under Pride og ikke følte meg trygg nok til å gå på bar. Det var skremmende, og jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste personen som følte det slik.

I «Queer as Folk» (2022) sier Dunn at du får se den «ærlige sannheten» og ikke «den hellige historien om ofre og tragedie».

– Dette er ekte mennesker og de er ikke ofre. De overlevde en tragedie, og de er mennesker som fikk livet snudd fullstendig på hodet. Og dette fellesskapet reagerte på helt forskjellige måter. Av personene vi snakket med, ble alle som var interessert invitert til å være med som konsulenter i serien, lese manus og gi tilbakemeldinger. Vi måtte være sikre på at historien ble fortalt autentisk.

«Queer as Folk» har premiere på Viaplay søndag 31. juli 2022.

Powered by Labrador CMS