Det chilenske dramaet «En fantastisk kvinne» åpnet fjorårets Film Fra Sør i Oslo og vant samme år Teddy Award for beste spillefilm under Berlinale. Natt til mandag vant filmen Oscar for Årets beste fremmedspråklige film.

Regissør Sebastián Leilos’ film er en følelsesmessig, sosialt og politisk ladet historie om den 20-årige transkvinnen Marina, som må gjennom en rekke prøvelser etter at hennes 20 år eldre kjæreste Orlando plutselig dør.

Marina arbeider som sanger på en klubb, hvor hun også traff Orlando. De falt pladask for hverandre, og innen kort tid hadde Orlando forlatt kone og barn til fordel for Marina. Når Orlando dør, sitter hun igjen med mistanker fra politiet og rent hat fra Orlandos familie. I fortvilelsen over å bli nektet å sørge over sin mann og i møte med fordommer og krenkelser fra alle kanter, er verdigheten og den indre styrken det eneste hun har, og dette skinner igjennom hele historien.

Det er ikke ofte vi får se transkvinner spille transkvinner på film, og en av mange fordomsfulle grunner som ofte er ytret, er at det er «mangel på talent». I rollen som Marina er dette et argument Daniela Vega knuser med letthet – hun er ganske enkelt en fantastisk kvinne!

Det syntes også juryen som utropte «En fantastisk kvinne» til vinner av Årets beste fremmedspråklige film.

Oscar til årets homoromanse
«Call Me By Your Name» vant prisen Beste tilrettelagte manus.

«Call Me by Your Name» var nominert i kategorien Årets beste film, sammen med filmer som «Get Out», «Darkest Hour» og «The Post». Timothée Chalamet var nominert til prisen for Beste mannlige hovedrolle, mens låta «Mystery Of Love» var nominert i kategorien Beste originalsang. Ingen av disse prisene gitt til «Call Me by Your Name». Men James Ivory fikk prisen Beste tilrettelagt manus for manuset til «Call Me By Your Name».

James Ivory er dermed Oscars eldste vinner, i en alder av 89 år. Ivory startet takketalen med å takke forfatteren av novellen «Call Me By Your Name», André Aciman.
«Enten vi er streit, skeiv eller noe midt i mellom – vi har alle vært gjennom vår første forelskelse, og overlevd, håper jeg,» sa James Ivory og takket samtidig regissør Luca Guadagnino, skuespillerne Timothee Chalamet, Armie Hammer og Michael Stuhlbarg, samt Sony Pictures Classics for å ha «støttet filmen på mesterlig vis.»