Oslo Pride
PKI går først i Oslo Prides parade
Når prideparaden går fra Grønland til nye Pride Park i Sofienbergparken er det PKI - pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens, som går først. – Det betyr utrolig mye for våre medlemmer, sier PKI-lederen.
– I fjor var det en kjempesuksess når Skeiv Verden gikk først i paraden. I år er vi veldig glade for at det er PKI som leder an. Det er utrolig viktig å løfte PKI sitt arbeid og gi de ekstra synlighet, sier leder i Oslo Pride Dan Bjørke i en pressemelding.
Hedrer transmiljøets innsats
Med PKI som første seksjon skal paraden gi ekstra anerkjennelse til transpersoner og deres rettighetskamp. Leder i PKI, James Armando Dickson sier at synligheten er viktig:
– Det betyr utrolig mye for våre medlemmer å gå først i paraden. Det er en sterk påminnelse om at vi finnes, og at vi har støtte i et bredere skeivt fellesskap. Når vi går først i paraden går vi ikke alene - vi har hele bevegelsen i ryggen!
Startskuddet gikk på Stonewall Inn
Dickson og Bjørke understreker at det er viktig å huske at startskudden for Pride, Stonewall-opprøret i 1969, ikke hadde skjedd uten transpersoner, og spesielt melaninrike transkvinner som Sylvia Rivera og Marsha P. Johnson.
– Transpersoner stod aller først på barrikadene under Stonewall-opprøret, og har kjempet frem mange av de rettighetene skeive har i dag. Den aller første pridemarsjen i 1970 var dedikert til de modige menneskene som gjorde opprør på Stonewall. Når vi i år markerer 50 år med Pride i Norge er det bare på sin plass å hedre de som banet vei, forteller Bjørke.
Løfter transtematikk på Oslo Pride
PKI jobber for et helhetlig, forsvarlig og tilgjengelig helsetilbud for alle som lever med kjønnsinkongruens i Norge. Under Oslo Pride håper PKI flere setter seg inn i de utfordringene transpersoner opplever i det daglige, og spesielt i møte med helsemyndighetene:
– Helsetilbudet balanserer ofte på et vippepunkt, og vi befinner oss i en slik periode nå. Innstramming i behandlingstilbudet må reverseres. Vi kan ikke ha en helsemyndighet som ignorerer årevis av internasjonal forskning og retningslinjer, og istedenfor lytter til en ensidig kritikk fokusert på å frata transpersoners rett til et rettferdig helsetilbud. Dette skaper en ulik helsetjeneste for cis og transpersoner, forteller Dickson.
I løpet av Oslo Pride er det mange arrangementer som tar opp viktige transperspektiver, og PKI står bak flere av disse.
– Vi jobber for solidaritet, og synliggjøring av mangfoldet i transmiljøet - vi er et spektrum av mennesker med ulik bakgrunn og identiteter. Et annet viktig mål for PKI er anerkjennelsen av en tredje juridisk kjønnskategori. På Pride House vil vi blant annet diskutere hvorfor dette ikke har blitt implementert av myndighetene ennå, forteller Dickson.
PKI vil dessuten ha en egen stand i Pride Park, hvor publikum kan motta informasjonsmateriell og slå av en prat med organisasjonen. Her er det også et skiftetelt tilgjengelig for de som ønsker å ta på seg et annet antrekk når de har ankommet området.
Oppfordrer flere til å delta
PKI sin seksjon i paraden blir større og mer omfattende enn tidligere år. De har dessuten invitert sine nære samarbeidspartnere i Helsestasjonen for kjønn og seksualitet, Karmaklubb og Sappho’s Friends til å gå sammen med de.
– Vi er veldig glade for å ha med Helsestasjonen for kjønn og seksualitet (HKS) på flåten vår! Transpersoner fortjener gode helsetilbud som følger internasjonale retningslinjer og som behandler pasienter på en trygg og inkluderende måte. Uten HKS hadde transpersoner stått helt uten et slikt helsetilbud. Vi går også sammen med Karmaklubb og Sappho’s Friends som begge har gjort et stort arbeid for å skape inkluderende møteplasser og tilbud for ikke-binære og transpersoner, forteller Dickson.
PKI er godt i gang med planleggingen av årets paradeinnslag. Nå håper de at flere melder seg som frivillige, både i arbeidet med paradeseksjonen men også resten av året. Dickson har selv gode erfaringer fra frivilligheten, og understreker at en trenger ikke være trans selv for å bidra i PKI. Alle kan være med:
– Ingen er som akkurat deg - og det er det vi trenger! Frivillighet i skeive organisasjoner har gitt meg venner for livet, et miljø jeg er stolt av og vilje til å kjempe videre. Det er bare å bli med, avslutter Dickson.
Oslo Pride Parade går av stabelen lørdag 29. juni kl. 12. Ruten er 2.90 km lang, og det vil ta cirka to timer å gå hele ruten. Paraden har avmarsj fra Grønland og går til Pride Park i Sofienbergparken.
Ruten vil være som følger:
● Helga Helgelsens plass (oppmøte)
● Grønland
● Brugata
● Stenersgata
● Freds Olsensgate
● Biskop Gunerius gate
● Kirkeristen
● Storgata
● Nybrua
● Thorvald Meyers gate
● Helgesens gate
● Toftes gate
● Sofienbergparken / Pride Park