Oslo Pride

Kuk på Oslo Pride

– Bifile opplever fordommer og hets fra både homomiljøet og såkalte streite miljøer, sier skuespiller Kristian Berg Jåtten, aktuell i stykket «Kuk» som spilles på Vega Scene denne uka.

f.v. Kristi-Helene J. Engeberg, Knut Erik Engemoen og Kristian Berg Jåtten.
Publisert

Når John og hans mannlige samboer tar en pause, møter han tilfeldigvis kvinnen i sitt liv. Dette er utgangspunktet for «Kuk» – en skarp og vittig studie i seksualitet, identitet og om vanskelighetene som oppstår når man innser at man har et valg.

Kristian Berg Jåtten (30) spilte rollen som M i «Kuk» på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen i september 2020. Nå settes «Kuk» opp under Oslo Pride på Vega Scene mandag 24., tirsdag 25. og onsdag 26. juni.

«Kuk» er skrevet av Mike Bartlett og sceneversjonen har tidligere gått for fulle hus i både New York og London.

Hjertebarnet Kuk

Blikk møtte Kristian Berg Jåtten i Bergen i anledning premieren på Den Nationale Scene i 2020.

– Stykket har vært med meg i mange år, helt siden jeg studerte i New York i 2010 til 2013, sa Berg Jåtten til Blikk den gang.

Berg Jåtten har studert skuespill for teater og film ved The New York Conservatory for Dramatic Arts og studietiden ble avsluttet med rollen som M i nettopp Mike Bartletts Cock.

– Jeg har oversatt stykket til norsk og jobbet med det i 7 år. Stykket er hjertebarnet mitt, erklærer Berg Jåtten.

Kristian Berg Jåtten debuterte på DNS i 2015. Han har spilt i mange produksjoner, blant annet «KIM F» om Kim Friele, og har et stort engasjement rundt tema som diskriminering i ulike former. I 2019 vant han teaterprisen Rampeløkten.

Hetero- og homonorm

I «Kuk» er Berg Jåttens rollefigur kjæreste og samboer med John. De har et stormfullt forhold og bestemmer seg for å ta en pause. John treffer da kvinnen med stor K og et trekantdrama utfolder seg. Det er en spennende vri og ikke minst et viktig perspektiv mener Berg Jåtten.

– Bare det å snu på problemstillingen, at en mann i et skeivt forhold treffer en kvinne, viser hvor absurd det er at vi har funnet oss i alle disse systemene samfunnet skaper. At man er enten eller. Streit eller homo, bifil eller panfil, sier han og peker på at fordommer også finnes i skeive miljøer.

– Bifile opplever fordommer og hets fra både homomiljøet og såkalte streite miljøer. Det er et resultat av at samfunnet fortsatt er heteronormativt.

Det viser seg i stykket også. At et skeivt par, som har vært sammen lenge og alltid vært åpne og stolte, kastes ut i kaos fordi en av dem forelsker seg i en kvinne.

– Da er samfunnet der med en gang og sier «ja, men det går jo ikke!» Det er en interessant problemstilling som er viktig å snakke om. Jeg kjenner mennesker som har stått i lignende situasjoner. Hvordan de oppfattes er avhengig av kjønnet til partneren.

«Kuk» på Vega Scene mandag 24., tirsdag 25. og onsdag 26. juni. Info: vegascene.no

 

Powered by Labrador CMS