Pride

Pride på Svingen

– Vi har gått «all in» og har arrangementer for alle, sier Tomas Adrian Glans i Svingen kolonial på Ekeberg i Oslo.

Svingen kolonial og kafé: f.v. Bernd Eichler, Tomas Adrian Glans og Anne Aarrestad.
Svingen kolonial og kafé: f.v. Bernd Eichler, Tomas Adrian Glans og Anne Aarrestad.
Publisert Sist oppdatert

Svingen kolonial og kafé er kolonial og spisested i ett. Familien bak Svingen har bodd på Ekeberg lenge, og åpnet dørene for første gang i oktober i fjor. Her får du både spesialvarer som norske oster, hjemmelagde påleggssalater og kaffe. Du kan også stikke innom for et måltid.

Navnet Svingen stammer fra gårdsbruket som tidligere lå i denne delen av Ekebergskrenten. Ekebergveien er kjent for å være både lang og bratt, og det har siden gammelt av vært tradisjon for ulike former for bevertning i den gamle ferdselsåren mellom Gamle Oslo og Ekeberg.

Fra panikk til kolonial

Svingen kolonial og kafé drives av Anne Aarrestad, Bernd Eichler og Tomas Adrian Glans, som til sammen har bred erfaring fra kunst-, kultur- og næringsliv.

– Helt siden vi selv flyttet til Ekebergskrenten i 2014 var drømmen at noen skulle åpne et spisested i nabolaget vårt. Årene gikk, og så en dag kom «kolonialbutikklokalet» i den lille boligblokken i Ekebergveien 37 til salgs, sier Tomas Adrian Glans, også kjent som regissør og koreograf, for blant andre Oslo Fagottkor og en rekke teateroppsetninger.

– Vi ble nærmest grepet litt av panikk med tanken på at noen ville kjøpe dette lokalet uten å åpne «nabolagskafeén vår», som vi hadde ventet på så lenge. Den sjansen kunne vi ikke ta! Vi kastet oss rundt – og før vi ante ordet av det, var næringslokalet vårt.

Voksne og barn, skeive og streite

Tomas Adrian Glans.
Tomas Adrian Glans.

Nå i Pride-måneden svinger de regnbueflagget høyt og arrangerer Pride på Svingen 18. til 24. juni.

– Vi er jo en skeiv familie, og når vi flyttet hit, fant vi ut at det er ganske mange andre skeive familier her oppe også. Så tanken bak Pride er også å samle oss litt, bli bedre kjent med hverandre og skape ett miljø, sier Glans til Blikk.

Håpet er at den lokale Pride-festivalen skal bli en tradisjon.

– Ja, vi håper dette blir en suksess, slik at vi kan fortsette i årene som kommer! Vi håper også våre arrangementer kan komme under Oslo Pride-paraplyen etter hvert, men vi var litt for seint ute i år til å komme med, sier han.

– Hvem arrangerer dere Pride for?

– Vi har gått «all in» og har arrangementer for alle! De som bor i nabolaget, og de som kommer langveis fra. Voksne og barn, skeive og streite. Vi ønsker at alle skal bli med på festen, sier Glans entusiastisk og lister opp arrangementene.

– Vi har et eget arrangement for familier og barn. Vi holder jo til i et nabolag med mange barnefamlier, og har selv savnet at det gjøres noe for barna under Pride. Vi ønsker å skape stolthet og samhold for barna også. Men i tillegg har vi to gøye kvelder uten barnefokus. RuPaul quiz med Dan og Tom, som blir en uformell quiz med høy partyfaktor. Og bingo med selveste Torill Tombola! Samt to roligere kvelder med samtaler rundt surrogati og skeive famliler. Så vi håper jo vår Pride på Ekeberg skal være noe for absolutt alle - i ekte Pride ånd! sier Tomas Adrian Glans.

Fullt program finner du her: Pride på Svingen

Powered by Labrador CMS