Østlandets nye standup-stjerne

Publisert

– Da jeg sto der på scenen sammen med de seks andre finalistene, tenkte jeg: «Enn om de roper opp navnet mitt?» sier Merethe Lindstad. Under et år etter sin første standup-forestilling, stakk Merethe Lindstad (46) av med tittelen Østlandets nye standup-stjerne forrige helg, arrangert av Radio Metro. Det skjedde under finalen på Josefines Vertshus, hvor sju finalister konkurrerte om tittelen. Lindstad er tidligere rusmisbruker og bruker fortiden sin aktivt når hun står på scenen. Seieren kom på ingen måte som forventet. – Da jeg sto der på scenen sammen med de seks andre finalistene, tenkte jeg: «Enn om de roper opp navnet mitt?» Så rakk jeg ikke å tenke noe mer før de gjorde akkurat det. Jeg ble så rørt og fullstendig satt ut. Jeg har ikke rørt heroin på åtte år og har gått på legemiddelassistert rehabilitering fram til jeg sluttet med det for ett og et halvt år siden. Det har vært beintøffe år, så det var noen voldsomme følelser som klaska meg i hodet da jeg vant, sier Lindstad til Blikk nett.

Utfordret til å gjøre standup

Lindstad oppsøkte rusbehandlingstilbudet på Tyrili i 2008 og har valgt å bli boende der i etterkant av behandlingen. Nå bruker hun egne erfaringer til å støtte nye personer som kommer til Tyrili. Og det var nettopp på en temadag på Tyrili at Lindstad ble utfordret til å si høyt noe som hun hadde drømt om lenge.– Da sa jeg at jeg drømte om å gjøre standup på en scene og ble utfordret til å ta et standup-kurs. Jeg har hatt det i magen lenge at det hadde vært kult. Jeg har holdt mange foredrag om rus og psykisk helse før. Derfor har det ikke vært helt fremmed for meg å snakke foran mange mennesker, sier Linstad, som grublet litt, gjorde et søk på google og bestemte seg for å sende en mail til standup-dronning Elina Krantz. – Fem minutter senere fikk jeg svar med kontaktinfo til Jånni Kristiansen i Reis Deg Komikerklubb, sier hun.

Debuterte mars i fjor

Så sent som i mars i fjor sto Lindstad på standup-scenen for første gang under en nykommerkveld på Josefines Vertshus i Oslo. Etter det har det blitt hele 14 opptredener.– Jånni Kristiansen og Joachim Skage i Reis Deg Komikerklubb har betydd veldig mye for meg, de har backa meg opp og skal ha mye av æren for dette. Hvis jeg skal si noe om humoren min, så må det være at jeg byr veldig på meg selv, på livet jeg har levd og betraktninger rundt kropp, sier Lindstad. – Ofte ser jeg gutta på scenen fortelle en tragisk historie som ender med at de har fått seg dame. Så jeg tenkte jeg skulle dra en sånn en jeg også, men den er ikke helt ferdig ennå. Noe sånt som at: «Jeg har en kjæreste. Hun heter Irina, bor i Bulgaria og jeg har aldri truffet henne …» Tittelen Østlandets nye standup-stjerne innebærer ikke «bare» heder og ære, men også standup-kurs, oppfølging fra erfarne komikere og en reisesjekk på 10 000 kroner. Og Lindstad har ikke tenkt å gi seg der.– I mai er jeg en av 14 heldige standup-talenter som er plukket ut til å være med på Comedy Box Festival i Stavanger, det gleder jeg meg innmari til!

Lesbespøker i emning

Det er mange som har sagt til Merethe Lindstad at hun må si noe om traktorlesber når hun er på scenen, men det er hun ikke helt enig i.– Hallo, det var jo morsomt på 80-tallet! Jeg kunne holdt et helt show med lesbetematikk. Det er masse lesbegreier som kommer, det må bare bearbeides litt, sier Lindstad, som bruker seg selv og sine egne erfaringer til fulle når hun står på scenen. Og det gjør hun med innsikt og selvironi. – Jeg har lagt på meg mye etter at jeg ble rusfri og det bruker jeg i showene mine. «Som dere ser har jeg vært nykter en stund», er en av tingene jeg sier på scenen. Jeg er svær, men har et avslappa forhold til kropp og vet at jeg kommer til å gå ned i vekt når jeg er klar for det. Standup-en har vært en eneste stor opptur for meg, sier Lindstad og smiler fra øre til øre når hun skal beskrive følelsen av å stå på scenen. Hun kan sitte og gjespe ti minutter før det begynner, men blir drittnervøs når hun blir introdusert. Men det er visst bare positivt. – Standup er bedre enn noe dop i hele verden, det er helt rått. Det er så godt å vite at det er mitt eget adrenalin som fyker i været og mitt eget serotonin som hopper og spretter. Standup-kurs skulle vært på blåresept, sier hun. Reisesjekken som Lindstad vant, er ment som inspirasjon til nye forestillinger. Lindstad har klare tanker om hvor hun har lyst til å dra.– Det må bli London og Apollo Theatre. Jeg jobba som dørvakt på et homsested på slutten av 80-tallet, så det hadde vært gøy å besøke de samme stedene igjen. Kanskje treffer jeg Irina der også! Hvis Irina kommer, så skal jeg ta henne med opp på hotellrommet, ler Lindstad.