På Apple-slang

Publisert

I snart tre år har Dagbladets korrespondent Vegard Kristiansen Kvaale boltret seg i New Yorks enorme kulturtilbud. Blikk møter Vegard Kristiansen Kvaale i West Village for å få et crash-kurs i New Yorks skeive Manhattan. Kurset begynner utenfor The Stonewall Inn i Christopher Street. For 45 år siden startet den moderne homobevegelsen akkurat her. I 1969 var razziaer dagligdags i Christopher Street. Politiet jaktet på homser og lesber. De stilte med lokkeduer som tilbød sex. De som slukte agnet, ble arrestert. Hele 100 personer i hver eneste uke. For homofile var The Big Apple en politistat. Og de fikk nok da politiet nok en gang stormet The Stonewall Inn. I tre dager forsvarte lesber, homser og transer seg mot politiet med brannbomber og brostein. Etter Stonewall-opprøret ble 27. juni den internasjonale homofrigjøringsdagen verden over. I et Manhattan-kurs for nybegynnere er homohistoriens viktigste vannhull obligatorisk pensum. Kvaale sveiper oss videre til den eldste homobaren i New York som ligger på Waverly Place rett ved siden av. Julius er også Greenwich Villages eldste bar og har servert alkohol siden 1864.

Nyhetsjakt i N.Y.

Kvaale som har vært Dagbladets USA-korrespondent siden mars 2011, jobber hjemmefra i 1-romsleiligheten sin i East Village. Her skriver han mest «hard core news», men i forbindelse med at USAs høyesterett i fjor sommer vedtok at landets Defense of Marriage Act (DOMA) skal likestille homofile og heterofile ekteskap, skrev han en artikkel om homoekteskapets historie i USA. Det hender også at han skriver om skeive kjendiser i underholdningsbransjen, eller artikler som «Her finner du stjernene» for lesere som vil på autografjakt. Selv er det først og fremst nyhetene han jakter på. Tidligere bodde Kvaale midt i The Village, og kunne se Gay pride-paraden fra stuevinduet sitt.– Paraden i Christopher Street er gigantisk. Tusenvis av folk. Vi satt i to-tre timer og bare så på.

Bilfri homseferie

De fleste steder i The Big Apple er homovennlige, og utelivet er heller ikke så segregert. Kvaale ser ofte par som går hånd i hånd.– Stort sett er det trygt. Men senest 17. mai ble en fyr skutt og drept i The Village fordi han gikk og leide kjæresten. Så du har jo dén siden også, sier han idet han stopper foran inngangen til Duplex pianobar, et av favorittstedene hans der det kommer både homser og lesber. Et annet tips fra Kvaale er å ta turen ut til Fire Island i sommerhalvåret.– Øya er idyllisk, bilfri og et sted der homser drar. Du kan oppleve både veldig stille natur og festing. Folk leier også ut husene sine, og det finnes hoteller og bed and breakfast. Før ferden går videre fra The Village og oppover mot Chelsea, stikker vi hodet innom Cubbyhole, et mikset sted, men mest for lesbene. Baren er bokstavelig talt innredet i alle regnbuens farger, noen vil si litt glorete, men selv uten klientell ser det morsomt ut.– Kom innom litt senere, når det er stappa av folk, inviterer bartender Debbie, som gjør baren i stand til kveldens innrykk.– Alle liker seg her, vi er som en stor familie.

Drinker i kunstgress

Kvaale stopper og peker på et litt slitt utested med halvrevne plakater og graffiti på veggene.– Husker du «Coyote Ugly»? De skal ha basert filmen på den baren, sier han. Vi er midt i Meatpacking District og på vei til Standard Hotel og baren Le Bain. En ansatt i øverste etasje peker videre oppover mot et mørkt trappeparti med rødt neonlys. Ute på toppbaren lyser sola mot oss og vi har plutselig en fantastisk utsikt over Hudson River foran oss. Hver tirsdag og torsdag om sommeren skal det være stinn homobrakke her, med paraplydrinker og dj's i fleng. Og lave, rosa sofaer, kunstgress og svømmebasseng. Vel nede på gateplan igjen, idet vi nærmer oss hjertet av Hell's Kitchen, får Kvaale øye på Flaming Saddles, en ekte «saloon» der bartenderne hopper opp på baren og svinger hoftene iført trange jeans og cowboyboots. I 2012 kåret New York Magazine stedet til byens beste homobar.– Det er ikke akkurat min type utested, men det viser bredden i tilbudet her. Jeg kjenner ikke så mange lesbesteder, men Henrietta Hudson i The Village skal visst være bra.

Røffe Hell's Kitchen

Atmosfæren i Hell's Kitchen er røffere enn i The Village. Selv om nattklubbene Therapy og Industry ikke har åpnet ennå, er det nesten som om vi kan høre ekkoet av musikken fra natta før pumpe ut i ettermiddagstrafikken. Kvaale forteller at han gjerne går ut i sitt eget nabolag også. Det finnes skeive steder i nesten hver eneste bydel.– Nowhere bar og Eastern Bloc er kule barer i East Village. Og Boiler Room. Der har de veldig billige drinker, det er jo gunstig, påpeker Kvaale med et lurt smil.– Men jeg er ingen ekspert på de hotteste stedene. Og så må du ikke få det til å se ut som om jeg drar på byen hele tida, da. Kvaale liker like mye å gå på kunstutstillinger i New York, og drar ofte fra galleri til galleri i Chelsea. Sist så han verker av den amerikanske skulptøren Richard Serra, som faktisk også har en av sine skulpturer, den seks meter høye «Shaft», stående foran Museet for samtidskunst i Oslo.– Jeg liker Serra. Han driver med sånne svære stålkonstruksjoner med buer som du kan gå inn i. Etter flere galleribesøk, synes Kvaale en spasertur på den nedlagte jernbanelinjen High Line like ved, er verdt å få med seg. Turen gir utsikt over Hudson River og glimt av Empire State Building og typiske New York-bakgårder.

Scenemoro

For mange er Broadway, teater og musikaler halve moroa med å være i New York. Den forrige sceneopplevelsen for Kvaale var «Book of Mormon», en religionskritisk musikal av karene bak «South Park».– God underholdning for pengene får du også på Magnet Theatre på 29. gate. Hver fredag tilbyr de improvisert musikal. Det koster ti dollar å komme inn, og fire-fem skuespillere akkompagnert av en på piano, improviserer sangene der og da, basert på en historie fra publikum. Veldig morsomt. Og hvis du er glad i stand up, gå til Comedy Cellar, råder Kvaale.– Der kommer komikerne på scenen på rekke og rad, noen ganger helt ukjente, andre ganger berømte. New York er ifølge dagbladkorrespondenten et bra sted å være homo, både som fastboende og turist. Selv bruker han ingen app-er for å få med seg det som skjer, han orienterer seg mest via venner og bekjentes tips.– Etter hvert vet man bare hvor ting er, konstaterer Kvaale som på tampen av crash-kurset anbefaler New York Magazine og Village Voice som begge har egne seksjoner med info om hva som foregår på den skeive utelivsfronten.