Harald Eia ble tirsdag 14. desember tildelt Fritt Ords Honnør for programmet Hjernevask. Fritt Ord begrunner tildelingen med at Eia gjennom programmet har utløst en av de heftigste debattene om forskning i nyere tid. Det får artist Lisa Dillan til å reagere.
«Den populærvitenskapelige tv-serien Hjernevask med fokus på biologi og samfunn, som ble vist på NRK våren 2010, tok opp kontroversielle spørsmål om blant annet kjønn, sex og rase. Selv om det har kommet kritikk mot Eias journalistiske metoder, skapte serien økt interesse for sammenhengen mellom arv og miljø, og bidro til fagkritikk og en fornyet dialog mellom ulike fagtradisjoner», heter det i begrunnelsen på Fritt Ords nettsider.

Lite imponert

Artist og aktivist Lisa Dillan er lite imponert over at Harald Eia får en honnørpris av Fritt Ord og møtte opp på prisutdelingen for å protestere. En protest hun utførte gjennom et prosjekt hun kaller headstand.
– Headstandprosjektet startet jeg etter at Nina Karin Monsen fikk Fritt Ord-prisen i mai 2009, sier Lisa Dillan til Blikk Nett.

– Den første headstandprotesten jeg gjennomførte var på den røde plass i Moskva i 2009, etter Eurovision-finalen. Siden har jeg stått på hodet utenfor kontoret til Siv Jensen i fjor sommer. I juni i år sto jeg på hodet i Stockholm i forbindelse med det kongelige bryllupet.

Prosjektet går ut på å regelrett stå på hodet for menneskerettigheter.
– Så når Harald Eia nå får Fritt Ords Honnørpris har stiftelsen skuffet nok en gang. Det sier meg at Fritt Ord bryr seg lite om hvilke metoder som skaper debatt. Problemet med Eia-saken er ikke at det blir diskusjon. Diskusjon er en bra ting, og man skal få lov til å sette søkelys på forskjellige temaer. Den handlet ikke om fornyet dialog i arv og miljøspørsmål. For den dialogen finnes, og vært i der i mange år. Eia konstruerer en problemstilling i fagmiljøet som ikke eksisterer, sier Dillan.

– Jeg gjorde stuntet i lokalene til Fritt Ord, men jeg gjorde det utenfor rommet hvor prisutdelingen skulle foregå. Jeg er ikke en person som presser meg inn. Men de kastet meg ikke ut heller. Et slikt stunt handler om direkte aksjon og det medfører en vurdering av situasjonen. Når går jeg for langt? Og når risikerer jeg å sparke bein under mitt eget budskap?

– Hvordan reagerte Harald Eia på stuntet?
– Jeg forklarte at mitt headstand var en ytring og at han med Hjernevask var med på å drite ut en hel forskerstand. Han lyttet på det jeg, nikket og tok meg i handa før han gikk inn for å motta prisen.

Etter stuntet er nå Lisa Dillan invitert til å møte administrerende direktør i Fritt Ord, Erik Rudeng til debatt i NRK.
– Fritt Ord har helt tydelig lagt seg på en linje hvor en hver person som skaper debatt og er kontroversiell fortjener en pris. I utgangspunktet er det bra. Vi trenger debatter og synspunkter. Men det må være en meningsutveklsing. Både Harald Eia og Nina Karin Monsen vrir på sannheten slik at man får feil bilde av hva det faktisk er man diskuterer, og i mine øyne gir ingen av dem prisverdige bidrag til debatter, sier Lisa Dillan til Blikk Nett.

– Jeg synes Fritt Ord er særdeles uorginale i sin måte å plukke ut priskandidater. Det virker som de bevisst plukker prisvinnere som de vet skaper kontroverser og gir Fritt Ord mye oppmerksomhet og reklame. Skal man prissettes bør man være et eksempel til etterfølgelse. Og det synes jeg ikke Harald Eia er.

Hør Lisa Dillan i debatt med administrerende direktør i Fritt Ord, Erik Rudeng på Dagsnytt 18 i dag.

Mer om Lisa Dillans prosjekt:Headstand