Paraderekord for Skeive Sørlandsdager

Etter at nynazister stjal og brant seks regnbueflagg tidligere denne uken stilte sørlendingene opp og sørget for rekordparade i Kristiansand.

Publisert

Etter at nynazister stjal og brant seks regnbueflagg tidligere denne uken stilte sørlendingene opp og sørget for rekordparade i Kristiansand. Tekst og foto: Kris Bue.

– Paraderekorden er mye takket være Den norske motstandsbevegelsen. De har fokusert på at vi fortsatt har en lang vei å gå, sier Monica Strand Korgerud, styremedlem i FRI Sør.

Rekordmange hadde møtt opp for å vise sin støtte og for å gjøre det klart at slike holdninger ikke hører hjemme på Sørlandet.

– Det var en helt magisk stemning i paraden i år. Det har vært god stemning tidligere år også, men dette var noe helt spesielt. Ikke bare i selve paraden, men blant dem som sto på sidelinjen og heiet på oss. I tillegg betyr det utrolig mye at folk fra andre steder av landet kom for å støtte oss, sier Strand Korgerud.

 

Gikk for første gang

Reidun Knudsen gikk i paraden for første gang.

– Jeg syntes det var en veldig positiv opplevelse. Det var fint å kunne vise at her kan man være seg selv. Til tross for at noen mener man ikke får det, sier Reidun Knudsen og forteller at valget om å gå i paraden i år ikke var tilfeldig.

– Jeg er selv trans og har vurdert å gå i toget tidligere, men ikke gjort det. Da jeg leste om det som hadde skjedd ville jeg vise min støtte, sier Knudsen.

 

Imponert over oppmøte

Politisk nestleder i FRI var en av dem som gikk først i paraden.

– Jeg ble utrolig imponert over hvor bra folk har mobilisert etter det som har skjedd. Det er tydelig at sørlendingene tar avstand til det som har skjedd, sier Markus Brun Hustad.

Å vise solidaritet og støtte mener han er spesielt viktig på små steder.

– De som går i parade på mindre steder som Kristiansand er utrolig modige. Sammenlignet med Oslo er det mye tøffere å gå i en parade her ettersom man er mye færre. Likevel var stemningen minst like bra som under Oslo Pride, sier Brun Hustad.

 

Håper på nye tradisjoner

Det er ikke bare det sørlandske folket som har vist sin støtte til den skeive befolkningen, men også politikerne har den siste uke kommet på banen.

– Regnbueflagget ble for første gang heist fra Rådhuset i Kristiansand og vi ble invitert til paradefrokost. Dette er historisk i Kristiansand og noe vi håper kan bli en tradisjon, sier Strand Korgerud.

– Kristiansand er en foregangskommune i Agder og har tidligere fått homofrydprisen for det arbeidet de gjør for skeive her nede. Det håper vi de fortsetter med, avslutter Monica Strand Korgerud i FRI Sør.

Ifølge NRK oppstod det verbale konfrontasjoner under paraden i Kristiansand da flere personer som fremstod som høyreekstreme fulgte etter paradedeltakerne og tok bilder.

 

Powered by Labrador CMS