Pastor ber for Stord

Pastor og lærer på Stord ungdomsskole, Jens Thoresen, vil ikke ha pride på Stord. – At det finnes ulike meninger om pride er også en del av mangfoldet, svarer ordfører Gaute Straume Epland.

Publisert

Pastor og lærer på Stord ungdomsskole, Jens Thoresen, vil ikke ha pride på Stord. – At det finnes ulike meninger om pride er også en del av mangfoldet, svarer ordfører Gaute Straume Epland.

Stord Sosialistisk Ungdom står som arrangør av Storapride, Stords første pridearrangement, som går av stabelen lørdag 15. september.

Stord Sosialistisk Ungdom har latt seg inspirere av suksessen til Bygdepride i Ørsta/Volda, og en rekke andre pridearrangement i distriktene.

Til nå har over 40 foreninger, lag og bedrifter sluttet seg til Storapride 2018, som lørdag 15. september markeres med parade og pridepark i sentrum av Stord, samt stor pridefest på kvelden.

Storapride inviterer alle skeive, venner, familie og støttespillere til å delta. Stord kommune er blant deltagerne og ordfører Gaute Straume Epland (Ap) kunne nylig melde på Facebook at regnbueflagget er i hus.

«Gud sørger»

Men det er ikke bare jubel og pride på Stord. Storapride har satt følelsene i sving også hos motstandere. Pastor og lærer på Stord ungdomsskole, Jens Thoresen, er blant dem som mener Stord ikke skal kle seg i regnbuefarger. I et offentlig innlegg på sin egen Facebookprofil skriver pastoren:

«Eg kvir meg til å skriva dette innlegget. Mange vil mislika det, og nokre bli sinte. Det får våga seg.»

Thoresen hevder Gud sørger over den planlagte prideparaden.

Ordfører i Stord kommune, Gaute Straume Epland. Foto: Stord kommune.
Ordfører i Stord kommune, Gaute Straume Epland. Foto: Stord kommune.

«Ikkje fordi han er fornærma, men fordi han elskar oss, og fordi han veit at det einaste som kan gjera oss lukkelege er at me følgjer han og er lydige mot hans bod. Men no hyttar me knyttnevane våre mot han, og bed han om ikkje å blanda seg inn i liva våre. Me trur at vår seksualitet er vår eigen. Men ingenting er vårt. Alt er hans. Tenk om Gud skulle ta oss på alvor og overlata oss til oss sjølve? Ein dag vil me alle ha desperat behov for hans intervensjon i livet. Kvifor skulle han høyra på oss når me ikkje vil høyra på han?»

Det hører med til historien at det ikke bare er pride pastor Thoresen er kritisk til. Nei, pastor og ungdomsskolelærer Jens Thoresen er også kritisk til yoga …

I et leserinnlegg i avisa Sunnhordaland i januar i år skriver Thoresen: «Eg er redd yoga bringer folk i kontakt med heidenske åndskrefter som fører dei bort frå Kristus.»

Ikke overrasket

Ordfører i Stord kommune, Gaute Straume Epland (Ap), er ikke overrasket over utspillet fra pastor Jens Thoresen.

– Det var forventet at det ville komme slike utspill, og Thoresen skal få lov å mene det han mener. At det finnes ulike meninger om pride er også en del av mangfoldet, sier Gaute Straume Epland til Blikk.

Ordføreren synes Storapride er et positivt initiativ og er glad for at Stord nå kan skilte med egen pride.

– Pride er noe som forbindes med større byer, men det at distriktene også arrangerer pride er bra. I Stord kommune er alle velkommen inn i fellesskapet og med Storapride får vi feiret mangfoldet, sier Straume Epland til Blikk.

Program for Storapride

Storapride går av stabelen på Torget på Leirvik lørdag 15. september. Kl. 12 er det offisiell åpning av Storapride og avduking av en ny skulptur på Torget. Kl. 13 går paraden fra Rådhuset. Kl. 13.40 er det appeller og dans på Torget. Kl. 14-16 er det Pride Park på Torget. Kl. 15 inviterer Sykkel & Kaffi til foredraget «Feminist? Ja visst» med Marta Breen. Kl. 20 avsluttes Storapride med pridefest på Sjøhuset.

Organisasjoner, lag og bedrifter som har sluttet seg til Storapride:

- Stord Sosialistisk Ungdom

- Stord Press

- Redd Barna Stord

- Stord AUF

- Stord Sosialistisk Venstreparti

- Utdanningsforbundet Stord

- Sunnhordland Unge Venstre

- Amnesty International region Vest

- Raudt Stord

- LO i Sunnhordland

- Fagforbundet Stord/Fitjar

- Norsk Sykepleierforbund Stord

- Sumarøyo Målungdom

- Norsk Folkehjelp Sunnhordland

- Stord Venstre

- Stord Unge Høgre

- Stord FrP

- Clas Ohlson Heiane

- Stord kommune

- Åpen Folkekirke Bjørgvin

- 8. Mars-initiativet Stord

- Stord Arbeiderparti

- Sjøhuset Stord

- Kirkens Bymisjon Haugalandet

- GLIMRAH Vokalensemble

- Stord IL

- Studentersamfundet Stord

- mMokkat Vokalensemble

- Krisesenter Vest IKS

- Stord Høgre

- Stord Mållag

- Sport-treff

- Human-Etisk Forbund Stord

- Studentrådet Stord

- Ungdommens fylkesting Hordaland

- Råmund Student idrettslag

- IL Solid

- Skaut spiseri

- Samson på Kaien

- Brilleriet

Mer info: Storapride på Facebook