Kim Andersson og Cato Helleren.
Kim Andersson og Cato Helleren.

Cato og Kim om katastrofer og lykke

Podkasten «Tvä bögar och en podd» diskuterer livet som homofil på godt og vondt.

Publisert Sist oppdatert

Ikke problemene i Midtøsten, ikke den amerikanske presidentens siste tweets. Men dagliglivets gleder og problemer slik de arter seg for to homofile menn. Begge oppvokst på et svensk 80-tall der ingen snakket om hvordan det var å være homofil, annet enn i form av skjellsord i skolegården.

Vertene i «Tvä bögar och en podd», vennene Cato Helleren og Kim Andersson diskuterer personlige erfaringer de tenker at de deler med mange andre skeive: «Hvorfor må man komme ut så mange ganger? Hvor skal man feire jul når man er et par uten barn? Hvordan er det å bli mobbet for å være homofil, til og med før man vet det selv? Hvordan takler man lengselen etter barn og hvilke opplevelser venter et homofilt par som velger å få barn med en lesbisk venn?»

Cato Helleren har vært programleder i SVT og er vant til eksponering, men ikke av en så dypt personlig og privat art som samtalene i podkasten ofte blir. Her diskuteres livet som homofil på godt og vondt, fra den lykkelige dagen da Cato giftet seg med kjæresten Niklas, til tidligere katastrofe-dater, hvor vondt det gjør at slekta splittes i krangel fordi noen er homofobe, hvor fint det er å ha en vennefamilie å lene seg på og hva man gjør med følelser for noen som ikke kan eller vil gjengjelde dem.

Kim og Cato deler gleder og sorger de har opplevd som homser, undersøker hvilke erfaringer de har felles og hvilke som er forskjellig. Hvordan er det egentlig å elske flere samtidig, slik Kim har gjort? Hvordan taklet han å være kjæresten til et etablert par, eller følelsene i forholdet til det som viste seg å være en gift mann?

Podkasten som ligger høyt oppe på den svenske pod-toppen, er rubrisert under seksualitet, men tar for seg alle aspekter av det å leve et skeivt liv i dagens Sverige, noe som rimeligvis gjør den lett å relatere seg til også for norske lyttere.

Hør: Tvä bögar och en podd