Regnbuer og munnbind mot hat

Det var en regntung himmel som hang over nærmere hundre demonstranter utenfor den Polske ambassaden i Oslo søndag 21. juni.

Publisert Sist oppdatert

Gruppen Polish Pride in Norway arrangerte støttedemonstrasjonen på vegne av lhbt-befolkningen i Polen, som i disse dager må tåle homofobe skyts fra regjeringspartiet og president Andrzej Duda. Borgermestere i byene Lublin, Gniezno og Rzeszow har nedlagt forbud mot likestillingsdemonstrasjoner. Lhbt-hat har blitt et økende problem under regjeringen til det sittende nasjonalkonservative og høyrepopulistiske partiet Lov og Rettferdighet (PiS), som også er støttet av Krakows erkebiskop som i fjor beskrev lhbt-befolkningen som «en regnbuepest».

Polish Pride in Norway

Utenfor ambassaden møtte folk og støttespillere opp. Sammen trosset de regnet med munnbind, regntøy, paraplyer, regnbueeffekter og slagord.

– Vi er veldig fornøyd med oppmøtet i dag og takknemlig for støtte og appeller fra Oslo Pride, FRI Oslo og Viken og Skeiv Verden, sier Gosia Jonczy-Adamska i gruppen Polish Pride in Norway, som arrangerte demonstrasjonen.

At demonstrasjonen ble lagt til denne søndagen er strategisk.

– Juni er pride-måneden over hele verden, også her i Norge. Her i Oslo ser vi mange regnbuelogoer i sosiale medier, hos Redd Barna, Obos, DNB, Oslo Met og mange flere. Det er mange som er lei seg fordi det ikke blir parade i år, men det er pride likevel.

I Polen er situasjonen en annen. Siden 2001 har flere byer i Polen arrangert pride – eller likhetsparader, som det heter i Polen.

– Den første ble prideparaden ble arrangert i Białystok, hvor tusen paradedeltagere ble møtt av 5 000 motdemonstranter og høyreekstreme. Det viser at pride ikke bare er feiring og glede.

Gosia Jonczy-Adamska i gruppen Polish Pride in Norway og Fredrik Dreyer, styreleder i Oslo Pride.
Gosia Jonczy-Adamska i gruppen Polish Pride in Norway og Fredrik Dreyer, styreleder i Oslo Pride.

Propaganda og løgner

Polen skulle hatt presidentvalg 10. mai i år, men grunnet koronautbruddet er valget utsatt til 28. juni. Sittende president Andrzej Duda, som er alliert med det styrende Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), stiller til gjenvalg.

– President Andrzej Duda og PiS bruker lhbt-retorikken for alt den er verdt nå for å vinne valget.

Retorikken som brukes er ikke bare stygg, den er også feilaktig. Kampanjene bruker propaganda som at homofile slåss for seksualundervisning i skolen for å påvirke barn og at de ønsker å adoptere barn for å skade dem. Ikke minst hevdes det at homofili er upolsk. Polens kulturminister uttalte nylig at «Det vakre med polsk kultur er at seksualiteten er tabu.»

– Vi ser en stor økning i mengden hatefulle ytringer nå. Regjeringsparti har utpekt lhbt-mennesker til samfunnets fiender og de advarer mot det de kaller «LHBT ideologi», som skal være en fare for såkalte normale familier, sier Gosia Jonczy-Adamska.

Trenger støtte

Den katolske kirke er en alliert for autoritære politikere. Kirken er også motstandere av lhbt-rettigheter i et land hvor rundt 90 prosent av det polske folket er katolikker, til tross for at antallet polakker som går i kirken synker. Ifølge undersøkelser er så mange som 60 prosent av landets innbyggere imot likekjønnet ekteskap.

Gosia Jonczy-Adamska forteller at venner og bekjente i lhbt-miljøet i hjemlandet er bekymret og redde, men også slitne. Derfor er slike markeringer viktige.

– Polens skeive trenger støttespillere nå. I dag var vi så heldige å få støtte fra FRI Oslo og Viken, Oslo Pride og Skeiv Verden. Det setter vi pris på.

– Er det farlig å jobbe med menneskerettigheter i Polen nå?

– Jeg flytter hjem til Polen om 14 dager. Jeg har to barn og jeg er egentlig livredd. Men på samme tid vet jeg at skeive i Polen står på og det er en kamp vi bare må fortsette å kjempe, sier Gosia Jonczy-Adamska til Blikk.

Powered by Labrador CMS