Politi lærer om hatvold

Publisert

Justisdepartementet har bevilget 850 000 kroner til opplæring av politiet om hatkriminalitet mot homofile. – Dette er et skritt i riktig retning, sier Lasse Wethal. For to år siden ble Lasse Wethal fra Holmestrand påtent mens han sov på nachspiel. Han mener grunnen var at han er homofil. Wethal anmeldte saken, men den ble henlagt på grunn av bevisets stilling. Senere ble den gjenåpnet og etterforsket av et annet politidistrikt. – Nå er saken ferdig etterforsket og det er tatt ut tiltale. Saken min skal opp i slutten av april, forteller han til Blikk Nett. Om det viser seg at 24-åringen faktisk ble påtent fordi han er homofil, vil det være straffeskjerpende.

– Vet du hva straffen er for det du er blitt utsatt for?

– Nei, det er jeg ikke sikker på, men det kan være snakk om flere år, tror Wethal. Han håper på at rettferdigheten skal seire og at gjerningsmannen skal få sin straff.

– Hva følte du da saken ble henlagt?

– Jeg ble ikke overrasket. Politiet gjorde en utrolig dårlig jobb.

Manglende kompetanse

Ifølge statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet er det avslørt at hatkriminalitet sannsynligvis har et større omfang enn hva de tidligere har trodd. Det er også blitt avdekket varierende kompetanse hos politiet hva angår hatkriminalitet mot homofile. Derfor har Justisdepartementet nylig inngått samarbeid med LLH. Nå skal norsk politi lære om homofili og hatkriminalitet. LLH søker i den forbindelse etter en jurist som vil ha hovedansvar for opplæringen. Det vil også bli etablert en ressursgruppe bestående av representanter fra politiet, fengselsvesenet, domstolene og øvrig kriminalomsorg som skal delta i prosjektet.

– Hva er din kommentar til at politiet nå skal skoleres i hvordan avdekke hatvold mot homofile?

– Dette er utrolig bra. Det var dette jeg ville skulle skje. Derfor sto jeg frem i media med saken min. Jeg ville bli tatt på alvor, også fra politiet, sier Lasse Wethal.

– Hadde du latt være å anmelde dersom du hadde visst at saken skulle bli henlagt?

– Nei, og jeg har aldri angret at jeg anmeldte angrepet. Det viktigste er at de som blir utsatt for vold anmelder. Dermed viser vi at hatvold eksisterer der ute. Men det blir vanskelig å avdekke hvis man ikke skjønner at volden skjer fordi vi er homofile. At Justisdepartementet nå bevilger 850 000 kroner til opplæring av politiet viser at myndighetene i alle fall tar oss på alvor, sier Wethal.