Politiet rydder i ukulturen

Publisert

– Vi ønsker å modernisere politietaten til å bli en åpen og inkluderende arbeidsplass og har etablert prosjektet «Mangfold i politi- og lensmannsetaten». Vi vil blant annet jobbe for at det skal bli lettere å være åpent homofil i politiet, sier prosjektleder Sarah Abraham i Politidirektoratet. Etniske minoriteter og kjønnslikestilling får spesiell oppmerksomhet i prosjektet. Arbeidet med prosjektet har pågått et år og skal sluttføres i desember. – «Mangfold i politi- og lensmannsetaten» skal øke kompetansemangfoldet og dyktiggjøre etaten til å bruke og videreutvikle kompetansen, sier psykolog og leder for prosjektet Sarah Abraham.– Politiet snakker hele tiden om å speile samfunnet. Klarer vi det, vil tilliten til oss øke blant publikum og skape trygghet i folket. Hvis ikke folk har tillit til oss vil de ikke komme til oss, verken som potensielle arbeidssøkere eller for å søke hjelp, sier Abraham til Blikk Nett.

Lettere å være åpen

Prosjektgruppen består av medlemmer fra politidistriktene, Politihøgskolen, Politiets sikkerhetstjeneste og Politidirektoratet. Fagorganisasjonene og hovedverneombudet er involvert i prosjektet ved deltakelse i en referansegruppe. Prosjektbeskrivelsen fokuserer på at mangfold på arbeidsplassen handler om å skape gode arbeidsmiljø som reflekterer forskjeller i kjønn, seksuell orientering, etnisitet, alder, utdanning og arbeidserfaring. – Vi snakker mye om frigjøring av energi. På denne måten håper vi at ansatte i politiet, som bruker mye energi på å holde sin seksuelle orientering skjult for kollegene, kan få oppleve lettelsen det er å kunne være åpen. Det kan frigjøre energi til andre ting, mener Abraham.Prosjektgruppen er nå i gang med å kurse hele etaten i økt bevissthet. Særlig om potensialet som ligger i å anvende mangfoldet av kompetanse i organisasjonen. Slik håper politiet på økt rekruttering og god integrering av personer med innvandrerbakgrunn, samt tiltak for å motvirke all form for diskriminering. – Vi har kjørt kurs for alle representanter, alt fra politi til særorgan. Der har vi snakket om det brede perspektiv. Nå har dette begynt å leve ute i distriktene og svever ikke bare her inne i Politidirektoratet, sier Abraham.

– Det virker som om de lesbiske i politiet er mer åpne enn homsene, stemmer dette?

– Ja, og det er mannskulturen i politiet som gjør det lettere for lesber enn homser å være åpen. Dette har vi en hollandsk undersøkelse som dokumenterer. Personlig har jeg opplevd at flere kvinner i politiet er åpne om sin seksuelle orientering, mens mennene ikke er det, forteller Abraham.– Jeg kjenner bare til omkring ti kolleger som er åpne homofile. Når jeg i kurssammenheng spør politifolk om de vet hva lhbt-personer er, har ingen hørt om det, sier Abraham.

Morsomt å jage homser

Hun forteller at Politidirektoratet reagerte sterkt etter at Blikk Nett i vår omtalte en artikkel i Politiforum, fagbladet tll Politiets Fellesforbund, om to politikvinner i det ridende politiet som hadde det morsomt med å jage homser i Frognerparken. – Vi må pålegge lederne i etaten å ikke akseptere denne typen holdning og oppførsel, sier Abraham. Politietaten er en organisasjon som har levd i en spesiell kultur lenge. Derfor vil dette ta tid å endre. Det å oppføre seg uprofesjonelt innad og mot våre egne har en direkte konsekvens på vår anseelse utad, mener Abraham.Prosjektgruppen kommer, som ett av flere tiltak, til å foreslå en intern arbeidsmiljøundersøkelse, der besvarelsene skal leveres anonymt. – Vi vil be om at ansatte blant annet krysser av for etnisk tilhørighet, seksuell orientering, kjønn og alder. Slik håper vi å få rede på hvorvidt etaten oppleves som inkluderende og hvordan arbeidsmiljøet ellers oppleves. På denne måten får vi gitt medarbeidere signaler om at de er sett, i tillegg til at vi spør om hvordan de har det, forteller Abraham.

Powered by Labrador CMS