Kim Friele. Foto: Reidar Engesbak.
Kim Friele. Foto: Reidar Engesbak.

– Politiet var barn av sin tid

– Når politiet nå sier unnskyld på vegne av sine forfedre, burde psykiaterne gjøre det samme! sier Kim Friele.

Publisert

– Når politiet nå sier unnskyld på vegne av sine forfedre, burde psykiaterne gjøre det samme! sier Kim Friele.

– Politiet skal være den institusjonen som ivaretar sikkerheten, ikke den som utgjør frykten. Politiet skal ta alle ofre for kriminalitet på alvor, ikke utsette dem for ytterligere traume gjennom latterliggjøring. Dessverre var det mange homofile som opplevde dette fra politiet, også etter 1972, sa avdelingsdirektør Kristin Kvigne i Politidirektoratet i sin innledning fredag 14. juni i parolesalen i Politihuset på Grønland i Oslo.

Anledningen var Oslo politidistrikts åpning av Oslo Pride og lansering av egen deltagelse i festivalen. Kim Friele var invitert til å holde foredrag for ansatte, politistudenter og andre inviterte.

I anledning 50 års jubileet for Stonewall opptøyene og starten på den moderne lhbt-bevegelsen, gikk politiet tidligere denne uka ut med en pressemelding: «Politiet har siden slutten av april i år planlagt en samling for politiansatte, politistudenter og inviterte gjester, hvor vi ønsker å be homofile om unnskyldning for den urett og trakassering mange ble utsatt for, og for den frykt politiet var med på å skape og bygge opp under.»

Forbundet av 1948 – Norsk seksjon av Det Danske Forbundet af 1948 konstitueres i 1950 og jobben med å fjerne forbudet mot sex mellom menn i straffeloven starter. I 1953 ble navnet endret til Det Norske Forbundet av 1948. Kim Friele ble valgt til leder i DNF-48 i 1966. Deretter generalsekretær fra 1971 til 1989.

Kim Friele var invitert for å dele sine tanker, sin historie og erfaringer, blant annet med politiet på 60-, 70-, 80- og 90-tallet. Ikke overraskende strakk ikke tiden til og Friele kom knapt nok gjennom 70-tallet. Men hun fikk dekket den tiden det var vanskeligst å være synlig homofil i Norge.

– 60-tallet var et sort hull, sa Kim Friele til de fremmøtte i parolesalen på politihuset på Grønland.

Ikke bare møtte Friele motstand da hun forsøkte å få politiet og øvrige autoriteter i tale. Hun møtte også motstand innad i egen organisasjon, DNF-48. Medlemmene var redde, og da særlig homsene, som var mest utsatt for trakassering og arrestasjoner.

– Jeg ble kjent som henne som hentet arresterte homser, fortalte Kim Friele fra talerstolen.

Hun takket for den offisielle unnskyldningen, med forbehold.

– Jeg setter umåtelig pris på at politiet sier unnskyld på vegne av sine forfedre. Men samtidig må vi kunne ha to tanker i hodet. Politiet den gang manglet kunnskap og de var barn av sin tid. De var påvirket av samfunnets holdninger og myndighetenes lovverk.

Friele sto ikke alene i kampen for skeives rettigheter, men hun var den første åpne lesbiske i offentligheten og kan i år se tilbake på 60 år som åpen.

– Jeg har aldri vært modig, og jeg er mørkeredd. Men jeg har aldri vært redd autoriteter, sa Friele og la inn et siste spark mot autoriteter som har påført skeive og homofile mye vondt i årenes løp.

– Når politiet nå sier unnskyld, burde psykiaterne gjøre det samme, sa Kim Friele til massiv applaus.

Politiet gikk i prideparade i uniform første gang under EuroPride i Oslo i 2005. Siden den gang har antallet politiansatte økt for hver parade. Årets deltagelse er den største til nå. Det er ventet at 250 politibetjenter deltar. I tillegg deltar Oslo Politiorkester og Oslopolitiets blandede kor for første gang.