Urix

– Det er alarmerende at en så stor andel politikere holder døren åpen for Sverigedemokraterna

Etter en dramatisk valgthriller i Sverige, er det fremdeles usikkert hvem som får statsministerposten. Det er derimot stor enighet i at Sverigedemokraterna er valgets store vinner, men hvordan ser egentlig partiets lhbt+politikk ut?

Den skeive organisasjonen RFSL har undersøkt de svenske partiene og riksdagskandidatenes meninger i lhbt+spørsmål. Verken Socialdemokraternas Magdalena Anderson (t.v.), Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson eller Moderaternas Ulf Kristersson kan juble over resultatene.
Publisert Sist oppdatert

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter (RFSL) har nylig kartlagt de svenske partienes lhbt+politikk. Vänsterpartiet og Miljöpartiet gjør det best og Sverigedemokraterna desidert dårligst, ifølge organisasjonen.

Vänsterpartiet er det partiet som kommer best ut i hvordan de har stemt i Riksdagen de siste fire årene, mens Miljöpartiet gjør det best på hvilken lhbt+politikk de vil gjennomføre framover. Sverigedemokraterna gjør det dårligst i samtlige målinger.

Se hvordan partiene har stemt nederst i saken.

RFSL-lederen bekymret

Valgrapporten består av svar fra totalt 279 stortingskandidater og er todelt. RFSL har gjort en gjennomgang av hvordan kandidatene har stemt i 23 lhbt+saker i Riksdagen i løpet av den siste stortingsperioden og har i tillegg sett på hva kandidatene ønsker å gjøre for å forbedre skeives levekår framover.

RFSL har deretter gitt partiene en score på en skala fra 0 til 100.

Vänsterpartiet er det partiet som mest konsekvent har stemt for forbedringer av lhbt+personers livsvilkår, ifølge RFSL. Sverigedemokraterna stemte kun for forbedring av skeive rettigheter i fem av 23 voteringer i Riksdagen. Blant annet er de eneste parti som stemmer mot økt tilgang til hivforebyggende medisiner og testing og forebyggende innsats for å fremme lhbt+personers psykiske helse.

– Det er en glede at flere partier har forbedret sitt resultat betydelig sammenlignet med når RFSL stilte lignende spørsmål før det forrige valget, deriblant Centerpartiet og Kristdemokraterna. Vi er likevel bekymret over at Sverigedemokraterna som samarbeidsparti til en fremtidig regjering kan lede til at ingen flere forbedringer kan komme til å gjennomføres for lhbtqi-personer i Sverige, sier leder i RFSL, Trifa Shakely.

Motstand mot tredje juridisk kjønn

Ingen av de to partiene til statsministerkandidatene Margareta Andersson (Socialdemokraterna) eller Ulf Kristersson (Moderaterna) gjør spesielt god figur. De to partiene havner henholdsvis midt på treet eller langt ned på RFSLs liste.

I spørsmålet om innføring av en tredje juridisk kjønnskategori er det kun Vänsterpartiet som har stemt for forslaget.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna og Kristdemokraterna har stemt imot, mens Centerpartiet, Liberalerna og Miljöpartiet avsto fra å stemme.

Ber partiene stenge døren for samarbeid

Av de totalt 275 riksdagskandidatene som besvarte RFSLs spørsmål, var 18 Kristdemokrater. 8 av 18 svarte at de ikke ennå hadde tatt stilling til om de ville samarbeide med Sverigedemokraterna i Riksdagen. Dette er en høyere andel enn i alle andre partier RFSL har spurt.

Det bekymrer RFSL-lederen.

– Det er alarmerende at en så stor andel kristdemokrater holder døren åpen for å kompromisse med Sverigedemokraterna i lhbtqi-spørsmål. Det viser at lhbtqi-rettigheter kan være truet om Sverigedemokraterna og Kristdemokraterna får bestemme, sier Shakely.

– Ansvaret hviler tungt på Kristdemokraterna, Moderaterna og Liberalerna for ikke å gi Sverigedemokraterna innflytelse i spørsmål om menneskelige rettigheter. Det er på høy tid å love velgerne at døren for kompromisser med Sverigedemokraterna er helt stengt.

Hvilke partikandidater vil jobbe for lhbt+reformer i framtiden?

  1. Miljöpartiet (92,7 av kandidatene)
  2. Vänsterpartiet (83,2 av kandidatene)
  3. Centerpartiet (28,9 av kandidatene)
  4. Liberalerna (82,8 av kandidatene)
  5. Moderaterna (64,2 av kandidatene)
  6. Socialdemokraterna (63,5 av kandidatene)
  7. Kristdemokraterna (48,2 av kandidatene)
  8. Sverigedemokraterna (38,1 av kandidatene)

Slik stemmer partiene i skeive spørsmål:

Dette er hvor mange prosent de svenske politiske partiene har stemt «for bedring av skeives levekår» i ulike saker i Riksdagen de siste fire årene, ifølge RFSL:

  1. Vänstrepartiet (75 prosent)
  2. Centerpartiet (62,5 prosent)
  3. Liberalerna (55,6 prosent)
  4. Kristdemokraterna (51,4 prosent)
    Miljöpartiet (51,4 prosent)
  5. Moderaterna (47,2 prosent)
  6. Socialdemokraterna (41,7 prosent)
  7. Sverigedemokraterna (22,2 prosent)
Powered by Labrador CMS