Bekymret for de unge

Publisert

Under Alternativ til volds konferanse i forrige uke, snakket Anneli Svensson fra RFSLs voldsoffersenter om hatkriminalitet og vold mot lhbt-personer.– Unge homofile som er ute av skapet er forskernes blinde flekk. Vi vet ikke hvordan det er å komme ut av skapet som trettenåring, fordi vår generasjon aldri gjorde det, sier Svensson. Anneli Svensson startet opp den svenske homoorganisasjonen RFSLs voldsoffersenter i 1998. Hun har også privat praksis der hun hovedsaklig jobber med traumatiserte pasienter. – Det er alltid viktig at terapeuter som jobber med lhbt-personer finner ut hvor et menneske befinner seg i komme ut-prosessen, for å møte dem der de er. Det kan ha stor betydning for hvilken type vold og press de utsettes for, sa Svensson. En av hennes kjepphester er at spørsmål om kjønn og seksualitet må inn i alle undersøkelser, og særlig dem som gjelder ungdom. – Det kan spille en stor rolle når det kommer til hvor utsatt ungdom er for vold, rus, psykiske problemer og selvforakt. En selvforakt som igjen kan være kjernen til at de selv utøver vold eller er destruktive. Etter at jeg instruerte ungdomspsykiatrisk og oppsøkende tjeneste om å stille de spørsmålene, fikk jeg tilbakemeldingen: «Vi har plutselig så mange lhbt-personer her». De innså at flere unge de hadde hatt inne ikke var heterofile, og at det gjorde at de for eksempel ikke turte å dra hjem til familien sin.

Vold i hjemmet

Anneli Svensson fortalte om ei ung lesbisk jente som ikke turte dra hjem fordi hun var drapstruet av familien. – Hun var knust fordi noe hun ikke selv kunne styre over, brakte så mye skam over familien. Jeg hjalp henne med å rømme, få seg en utdannelse og leve i skjul for familien, sa Svensson og ba tilhørerne tenke på om det egentlig var noen forskjell på hatvold og æresrelatert vold. – Den beste definisjonen jeg kjenner til for hatkriminalitet er: Å bli fordømt og hatet for å være den man er. Og er det ikke også det æresvold og drap handler om? At det er hatvold i hjemmet? Når det kommer til lhbt virker det som om volden og fordømmelsen er ekstra grusom. De skeive jentene sprenger svensk statistikk for vold i hjemmet. 42 prosent har opplevd det én eller flere ganger, mot 23 prosent av guttene. – Og det er ikke ensartet hvilken type familier som utøver eller truer med vold eller drap fordi barnet er homofilt. Jeg har vært med på å gjemme skeive mennesker fra alle bakgrunner, religioner og klasser. En pasient hos meg sa at det var bedre at han tok selvmord, for skammen over å ha en homofil sønn var mye større for familien enn om han hadde tatt livet sitt. Og dette var en helsvensk familie. Så typisk svensk som det går an.

Feil av politiet

Når det kommer til politiets håndtering av hatkriminalitet, mener Svensson at både svensk og norsk politi har feil fokus. – Det er som et isfjell. Toppen av isfjellet er vold og drap. Den store delen er hverdagshomofobien. Svensk og norsk politi jobber bare med toppen av isfjellet. Scotland Yard i Storbritannia sender sine beste folk bare noen får homofiendtlige trusler i postkassen. De tenker at hvis de fjerner den store nederste delen av isfjellet får man heller ikke toppen av det. Det synes jeg er en fornuftig tanke.