– Brøt barrierene

Publisert

– Homofile og lesbiske i 60 årene og oppover er de som brøt ned barrierene, sa Erling Lae da han møtte den nystartede Seniorgruppa. Seniorgruppa i LLH har eksistert i knappe tre måneder. I går hadde de invitert tidligere byråd i Oslo, Erling Lae, og forsker Bjørn Nulands for å få deres synspunkter på temaet «inn eller ut av skapet som senior». Erling Lae åpnet sin appell med å si at for han, er hver dag skeiv, 365 dager i året. Han understreket dette med å si at verdien av synlighet er veldig stor. – Men noen lar seg provosere av alderdom og seksualitet. Dette er ikke noe folk vil snakke om, sa Lae. Erling Lae kom inn på at homser og lesber som har levd en del år har en god erfaring i det å være en minoritet. – Den diskrimineringen som ikke rammer en selv er veldig vanskelig for andre å få øye på. Veien fra fortielse og skam til åpenhet, har ikke vært lett for mange. Nå har verden kommet lengre enn det vi fikk oppleve i våre unge dager. Men vi må ikke være redde for å være åpne, selv om vi er blitt eldre og godt over 60.

– Hva venter du deg selv av alderdommen?

– Jeg skal da holde det gående i jobb en stund til. Dessuten satser jeg på å være et aktivt menneske som av og til skal gjøre ting jeg gruer meg til.

– Hva tror du møter deg på alders- eller sykehjemmet?

– I stedet for å gå på eldresenteret skal jeg gå på Schrøder restaurant. Hva angår sykehjemmet forventer jeg ikke å komme dit. Jeg har tenkt å bo hjemme til noen bærer meg ut, fastslår Erling Lae. Forsker ved FAFO, Bjørn Nuland, påpekte at dagens eldre representerer den første åpne homogenerasjon som nå går inn i alderdommen. – Men risikoen for isolasjon kan være større for homofile og lesbiske enn for befolkningen for øvrig, sa Nuland og pekte på at sosiale arenaer er veldig heteronormative.

Powered by Labrador CMS