– En farlig konklusjon

Publisert

Sveitsiske leger hevder at med riktig behandling kan hivpositive bli smittefri. – Dette er en konklusjon jeg er meget kritisk til, og den er farlig, sier Stig Frøland. Den sveitsiske kommisjonen for hiv og aids har konkludert med at hivpositive på vellykket behandling ikke lenger betraktes som smittefarlige ved seksuell kontakt. Dette skal deltakerne på HivNorges fagkonferanse på Verdens Aidsdag 1. desember diskutere. Professor og lege ved Rikshospitalet, Stig Frøland, er en av innlederne. – Jeg er kritisk til konklusjonen og mener at den er meget farlig for aidsarbeidet. Den har vakt storm og det er mange andre enn meg som er kritisk, sier Frøland.

– Hvorfor det?

– Man må stå på klippefast grunn for å endre hiv- og aidsarbeidet. Dette er tatt ut fra en spesialisert og idealisert forutsetning og disse eksemplene egner seg ofte ikke i den virkelige verden. Frøland mener at hvis hiv-og aidsarbeidet skulle følge konklusjonen fra Sveits kan dette føre til at antall hivsmittede øker. Han forteller at denne undersøkelsen ikke var myntet på offentligheten, men som et innspill til fagfolk. – Men det var naivt å tro at ikke en sånn påstand ville komme andre for øre.

– Har du selv tro på at vi kan få effektive medisiner mot hivviruset?

– Ja, det har jeg. Jeg tror at vi en gang i framtida vil vi bli i stand til å utrydde viruset. Men det er ikke alle som er like optimistiske som meg, sier Stig Frøland. På HivNorges konferanse får deltakerne en presentasjon og innledning ved seksjonsoverlege Arild Mæland ved Ullevål universitetssykehus og Stig Frøland ved Rikshospitalet. De stiller til debatt med med lege Hans Blystad fra Folkehelsa, leder av Helse- og sosialkomiteen på Stortinget Bent Høie (H) og generalsekretær Evy-Aina Røe i HivNorge.HivNorges fagkonferanse tirsdag 1. desember 2009 kl 09.00–12.00. Håndverkeren, Rosenkrantz’ gate 7, Oslo. Gratis adgang. Påmelding til: [email protected]

Powered by Labrador CMS