Etterlyser reaksjoner fra biskopen

Publisert

Leder i Åpen Kirkegruppe, Gard Realf Sandaker-Nielsen, er rystet over at biskop Ingeborg Midttømme ikke har reagert sterkere etter at en prest nektet å døpe barnet til et lesbisk par. Kirkeminister Rigmor Aasrud har bedt om en redegjørelse fra biskopen. Ingeborg Midttømme er biskop i Møre bispedømme hvor prest i Borgund kirke, Nils Beite, nektet å døpe barnet til et lesbisk par.Lederen i Åpen Kirkegruppe (ÅK), Gard Realt Sandaker-Nielsen, ble målløs da han fikk nyheten om at presten i Ålesund kirke nektet å døpe barnet til et lesbisk par. – Det er rett og slett hårreisende. At en prest går inn og vurderer foreldrenes livsførsel når man skal døpe et barn, er helt uforståelig. Det gir rett til å gå inn på alle sider av livet til foreldrene både når det gjelder for eksempel livsstil og valg av jobb, og tillegge det vekt i avgjørelsen om hvorvidt man vil døpe barnet eller ikke. Slik kan vi ikke ha det. Kirken skal være god og imøtekommende. I dette tilfellet blir et barn avvist av kirken på vegne av presten. Jeg forstår ikke at det er mulig, sier Sandaker-Nielsen til Blikk Nett. Prest Nils Beite ønsket ikke å døpe barnet til et lesbisk par, og dermed måtte prosten overta gudstjenesten i Borgund kirke i Ålesund etter at saken hadde vært diskutert på biskopnivå. Sandaker-Nielsen savner reaksjoner fra biskop Ingeborg Midttømme. – Det ser det ut som om hun aksepterer Beites holdning. Dette er absolutt en sak der biskopen burde reagere. Hun skal ikke godta at en prest i kirken handler sånn, Sandaker-Nielsen.

– Hva mener du biskopen burde gjøre med denne saken?

– I første omgang mener jeg presten burde bli innkalt til et møte med biskopen og at hun burde sier fra at slik atferd er uakseptabel. Det er ikke slik vi skal møte folk i kirken, sier Sandaker-Nielsen som lover at Åpen Kirkegruppe vil forfølge saken.

Brev til kirkeministeren

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Håkon Haugli, uttalte til Blikk Nett tidligere i går, at han mener Nils Beite bør trekke seg som prest etter denne episoden. Nå har Haugli skrevet brev til kirkeminister Rigmor Aasrud der han spør om følgende: «En prest i Borgund kyrkje i Ålesund nektet nylig å døpe barnet til et lesbisk par. Har prester i Den norske kirke rett til å diskriminere barn på bakgrunn av de ikke liker foreldrenes livsførsel?»På bakgrunn av Hauglis skriftlige spørsmål, vil departementet be biskopen om en redegjørelse. Aasrud ønsker derfor ikke å kommentere saken inntil videre. – Når Rigmor Aasrud nå har bedt om en redegjørelse fra biskopen, føler hun det vil være galt å kommentere saken i mediene før hun har sett redegjørelsen, sier kommunikasjonsrådgiver for kirkeministeren, Ragnvald Berggrav, til Blikk Nett.

Powered by Labrador CMS