Holder appell på arabisk

Publisert

– Jeg synes ikke det er riktig at Kim Friele skal ta kampen på vegne av oss homofile muslimer alene, sier Sara Azmeh Rasmussen som holder appell på arabisk på Youngstorget 17. mars. I forrige uke raste Kim Friele mot Mohyeldeen Mohammads uttalelser om at homofile fortjener dødsstraff og i et intervju med Blikk Nett oppfordret hun Mohyeldeen Mohammad til å møte henne alene til en offentlig steining på Youngstorget 17 mars.Kim Frieles oppfordring fikk skribent Sara Azmeh Rasmussen til å reagere.– Jeg vil ikke at Kim Friele, som har stått på barrikadene i mange tiår, skal ta denne kampen alene. Det var et sterkt spark fra en modig kvinne. Derfor ringte jeg henne og sa at jeg skammet meg. Skammer meg på vegne av meg selv og andre som ikke tør å ta de nødvendige stegene i forhold til dette, sier Sara Azmeh Rasmussen til Blikk Nett.Hun mener tiden er overmoden, og at handling er den eneste muligheten.– Nå må vi gjøre noe. Vi har hatt en konstruktiv debatt om disse spørsmålene i over to år. Debatten har gått fra at vi ikke finnes til at homofile muslimer faktisk finnes. I brevskuffen til det europeiske fatwarådet ligger det en konkret sak de ennå ikke har tatt stilling til, nemlig homoseksualitet og dødsstraff. Nå er det på tide å kreve et svar.Azmeh Rasmussen er ikke overrasket over uttalelsene til Mohyeldeen Mohammad.– Uttalelsen inneholdt ikke ny informasjon. Og når muslimske representanter i Skeiv verden og Skeiv ungdom sier at de er sjokkert og ikke får sove om natten, så har de sovet i timen, sier hun til Blikk Nett.– Vi har å gjøre med en klar teologisk utfordring. De klassiske Koran-kommentarene er samstemte i fordømmelsen av homofili, og tre av fire sunnimuslimske skoler foreskriver dødsstraff. De som hevder at dette ikke har med islam å gjøre mangler enten kunnskap om sin religiøse tradisjon eller vil feie problemet under teppet.

Idelologien må revideres

– Skal vi føre en redelig kamp må den baseres på kunnskap. Det blir feil når noen påstår at Mohyeldeen Mohammad bare kaster ut påstander. Han studerer sharia ved et anerkjent fakultet i Medina og vet akkurat hva han snakker om.Azmeh Rasmussen er opptatt av at debatten skal forholde seg til fakta.– Islam er ingen barbarisk religion, men den har langt igjen å gå før den blir forenelig med menneskerettigheter. Jeg mener det er feil strategi når homofile muslimer forsvarer islam refleksivt istedenfor å jobbe for å revidere teologien. Jeg jobber selv for å bli kvitt ubegrunnet skepsis overfor muslimer og islam, men nøkkelen ligger hos oss selv. Vi kommer ingen vei så lenge vi går med døden hengende over hodet, så vi må få svar på at vi har rett til våre liv. Så lenge vi ikke løser denne utfordringen er det reell fare for at liv går tapt og homokampen vil gå ekstremt sakte som følge av at ytterst få tør stå frem. At andre muslimer har tatt til motmæle mot uttalelsene til Mohyeldeen Mohammad er Azmeh Rasmussen glad for.– Islam er mangfoldig og muslimer er individer med forskjellige oppfatninger om hvordan en god muslim skal være. Ikke alle muslimer mener at homofile bør drepes og mange har et liberalt syn på homofili. Det har vi jo sett i Norge i det siste. Men samtidig er dette læren slik den har blitt forfektet siden profetens tid. Derfor må vi få en ny tolkning. Men den må komme fra en lærd med autoritet.  16. februar anmeldte LLH Muhammads uttalelse til politiet for hatefulle ytringer mot homofile.– Jeg har forståelse for sinnet og reaksjonen, men jeg mener det er feil vei å gå, fordi LLH og homofile som gruppe selv har hatt stor nytte av ytringsfriheten. Da må vi gi andre rett til å ytre seg også. Mohyeldeen Mohammad har et ekstremt, antidemokratisk og skremmende syn, som det er viktig å ta avstand fra. Men dette hører ikke hjemme i rettsapparatet.Onsdag 17. mars blir det en markering på Youngstorget kl 14.– Mye tyder på at Mohyeldeen Mohammad ikke er i landet 17. mars. Men hadde han dukket opp på Youngstorget hadde jeg ikke hatt noe i mot å hilse på han, kanskje ta en prat. Dørene må ikke stenges for personer med avvikende meninger og det er viktig å unngå å demonisere et enkeltindivid. Jeg vil kjempe mot hans verdier, men jeg kan ikke utelukke at denne unge mannen gjør seg andre tanker om ti år, sier Azmeh Rasmussen til Blikk Nett.

– Ikke et vestlig fenomen

Sara Azmeh Rasmussen har vært i hardt vær før, spesielt da hun på Kvinnedagen 8. mars i fjor satt fyr på et slør. Men hun vil ikke la frykten ta overhånd.– Jeg skal holde en appell på standard arabisk og slik tale direkte til muslimer fordi jeg mener det er viktig og riktig at jeg henvender meg til dem på vårt språk. Det handler om å vise dem respekt. Ved å stå i dagslys, en kvinne i slips, og snakke til dem på arabisk vil jeg vise at homofili og transidentitet ikke er et vestlig fenomen. Vi er oppvokst i muslimske land og miljøer, vi finnes og vi krever en plass i fellesskapet. Vi er verken virus eller kriminelle, men vanlige mennesker som alle andre, sier hun.– Jeg er redd, og jeg har lest om alle de andre homofile som også er redde, men vi må ikke la oss pasifisere av frykten. Vi som bor i demokratier lever under relativt beskyttete forhold. Vi har et apparat som beskytter oss, i motsetning til homofile i muslimske land som forfølges av både rettssystemet og familien. Sosiale tiltak er bra, og homofile muslimer har gjort et fenomenalt arbeid på dette feltet, men det er også viktig med direkte politisk aktivisme.

Les også:

Anmelder Mohyldeen Muhammad Trekker parallell til nynazister Utfordrer Mohammad

Powered by Labrador CMS