Homoaktivist på Norges-besøk

Publisert

Fikile Vilakazi er leder av en stor paraplyorganisasjon for lesbiske fra elleve afrikanske land. Nå er hun i Oslo og skal delta på to arrangementer denne uka. – Mange afrikanere opplever en kamp på liv og død på grunn av sin seksuelle orientering, forteller Vilakazi. Sør-Afrikanske Fikile Vilakazi ankom Gardermoen onsdag ettermiddag etter en lang reise fra Afrika. I forbindelse med kvinnedagen 8. mars arrangerer Utenriksdepartementet et åpent møte torsdag 6. mars om kvinner og utviklingshjelp med spesielt fokus på retten til trygg abort og seksuelle minoriteters rettigheter. I den forbindelse ble internasjonalt utvalg i LLH bedt om hjelp for å hente inn en innleder. De fikk en av Afrikas ledende homoaktivister, Fikile Vilakazi, til å komme til Norge. Vilakazi er leder av Coalition of African Lesbians (CAL), som representerer 19 lesbeorganisasjoner i 11 afrikanske land.Vilakazi har 10 års erfaring med arbeid med lhbt-rettigheter i Afrika. Hun opplevde selv en vanskelig periode før hun kunne leve fritt som lesbisk, og har alltid følt et ansvar for å kunne jobbe med homosaker.

Mye intoleranse

Sør-Afrika er et land der lesbiske og homofile kan gifte seg, og Fikile Vilakazi var en av dem som jobbet med å få frem disse rettighetene. Men til tross for at landet ligger langt fremme i lovverket som sikrer lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle rettigheter, er det ikke like bra holdninger blant innbyggerne. – Det er veldig mye intoleranse og diskriminering blant sør-afrikanerne, og det er det ikke så mange ute i verden som vet om. For mange er det en kamp på liv og død. I fjor ble et lesbisk par myrdet, og i flere andre afrikanske land har vi sett at folk blir drept på grunn av sin seksuelle orientering, sier Fikile. Både i øst- og vest-Afrika foregår det spesielt mye vold mot transseksuelle. Mange blir arresterte og torturert i fengsel uten annen grunn enn at de ser annerledes ut.

Vil dele erfaringer

Fikile Vilakazi sier til Blikk Nett at det derfor ikke alltid er nok å endre en lov som sikrer rettighetene. – Selv om lovene endrer seg, kan det fortsatt være mye homofobi i samfunnet. Vi i CAL jobber aktivt for å endre folks holdninger, sier Vilakazi og legger til at CAL i stor grad samarbeider med feministorganisasjoner og kvinnerettighetsforkjempere rundt om i Afrika. Målet er å få flere lesbiske til å bli ledere og til å ta ansvar. Fikile Vilakazi synes det er spennende å bli invitert til Norge. Hun mener det er flott at det i Norge jobbes for å gjøre noe med kjønnslikhet for kvinner rundt om i verden. Like spennende synes hun det vil bli å dele erfaringer med andre som har erfaring innen feltet. – Jeg håper på å bygge opp et samarbeid med norske organisasjoner, og at det kan resultere i noe praktisk. Møtet ”Gender equality and international development” er på Litteraturhuset, torsdag kl 15-17.00. Debattantene er miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, Dr. Ejike Oji og Fikile Vilakazi.På Rockefeller, lørdag 8. mars kl 13.00-14-00, er det visning av dokumentarfilmen «Are you a girl or what?”. Etterpå blir det samtale med Fikile Vilakazi.