– Husabø må trekke seg

Publisert

«Homofile burde registreres og kastreres», sier representant for Pensjonistpartiet og medlem av Bergen bystyre, Kåre Husabø til Åsane Tidende. – Dette føles som et gufs fra nazitiden. Han må trekke seg, sier fylkesordførerkandidat for RV og åpent lesbiske Sunniva Shultze-Flory, til Blikk Nett. Sunniva Schultze-Flory er rystet over uttalelsene til Kåre Husabø i Pensjonistpartiet og krever at han trekker seg fra valglistene umiddelbart. – Det er jo sårende at Husabø mener at jeg og andre homofile er uskikket til å ha barn. Han sitter tross alt i bystyret i Bergen. Han har makt. Det er også en god mulighet for at han blir valgt inn igjen, så det går ikke an å ignorere ham. Slike holdninger må tas på alvor. Kåre Husabøs uttalelser om kastrering kom til tre ungdomsskolejenter fra Breimyra ungdomsskole. De var med klassen for å besøke valgbodene på Torgalmenningen i Bergen, og en journalist fra Åsane Tidende var med. Det var etter at jentene begynte å spørre om homofiles rettigheter at Husabø sa hva han mente om homofile. Et av argumentene hans for å kastrere homofile var at homsesex spredte sykdom. Den uttalelsen står han fortsatt for, overfor Bergens Tidende. «Det er bare å se på statistikken, en må jo høre litt på fagfolk», sier Husabø til avisen.I Bergens Tidende bagatelliserer han uttalelsen om at homofile burde registreres og kastreres. «Du må stryke det med kastrering. Dette må være sagt i kampens hete. Når vi står der nede i valgboden er det gjerne en åtte–ti mennesker som stiller spørsmål på én gang. Da kan man vel i kampens hete gå litt langt. En må ikke ta alt alvorlig,» sier Husabø til Bergens Tidende.

– De gjør det jo med hunder og katter

Likevel utdyper Husabø holdningene sine til BTVs 17.30-sending som blir sendt i ettermiddag, når de spør ham om hva han mener om kastrering. «Ja, de gjør det jo med hunder og katter,» sier han til Bergens Tidendes nett-tv. Shultze-Flory sier at hun ikke er helt overrasket over holdningene til Husabø. – Jeg vet at det i noen kretser er mange dårlige holdninger ute og går. På en måte er jeg glad for at han er så ærlig, for da vet folk hva de får når de stemmer pensjonistpartiet. Men jeg reagerer veldig på at han kan stå der og si det til tre niendeklassejenter. Holdninger som hans gjør det vanskelig for homofile å tørre å være det de er, sier Schultze-Flory, som lenge har jobbet med en kommende homoplan i Bergen kommune.

Skuffet partileder

Leder i Pensjonistpartiet, Ragnar Dahl, tar sterk avstand fra partikollegaens uttalelse. – Dette er absolutt ikke hva pensjonistpartiet mener. Alle norske borgere skal behandles med like stor verdighet. Homofile må få lov til å leve ut sin seksualitet på hvilken måte de måtte ønske. Jeg blir faktisk skuffet over at tillitsvalgte kommer med sånne sårende uttalelser, og jeg har ikke hørt noe liknende i partiet før, sier Ragnar Dahl.Kommentaren om hunder og katter kaller han fullstendig tåpelig. – Man kan gjøre feil, men når man gjentar dem, forsterker det jo bare skaden. Disse kommentarene faller på steingrunn hos oss, og det er han som kommer til å tape på dette.

Får støtte fra fylkeslederen

Spørsmål om hvilke represalier Husabø kan vente seg, vil likevel ikke Dahl uttale seg om og overlater det til fylkesleder Frank W Hansen. Hansen på sin side går ut i Bergens Tidende og støtter Husabø for å ha reagert på det han kaller «provokasjon fra jentunger».«Selvsagt er det uheldig at slike ting blir sagt. Husabø har heller ikke ment det slik. De homofile har naturligvis livets rett og må få leve i fred. Men når det er sagt, må jeg tilføye at de samme «jentungene» også har forsøkt seg på meg, med samme provokasjon,» sier han til Bergens Tidende.Sunniva Shultze-Florys ser bare én løsning. – Husabø må trekke seg på grunn av homohets. Det er uholdbart at han skal kunne fortsette sitt verv i Bergen bystyre når han sprer diskriminerende holdninger til niendeklassinger om homofile.

Powered by Labrador CMS