Markerer Transgender day

Publisert

Denne uka markeres av Transgender day of Remembrance i Oslo og Bergen.– Vi ønsker å øke kunnskapen om transpersoner og transproblematikken, sier leder i UgleZ, Reidun Vinje Transgender Day of Remembrance er opprinnelig en amerikansk minnemarkering for personer som har blitt utsatt for transfobisk motivert vold. Nå markeres dagen i hundrevis av byer over hele verden. – Vi ønsker å markere Transgender Day of Remembrance for å sette fokus på et tema som blir forbigått i alt for stor stillhet, sier leder i UgleZ, Reidun Vinje.Årets markering, blir den tredje i rekken, og arrangeres i samarbeid med LLH Bergen og Rogaland. 19.november inviterer de til seminar og minnemarkering. – Vi har valgt å markere dagen med et faglig fokus. Vi ønsker å skape en kveld med refleksjon, kunnskapsøkning, bevissthetsøkning og feiring av transpersoner, sier Vinje.

Satser større

Foran årets markering har de tenkt større enn tidligere år. Med det håper Vinje at de skal nå ut til flere folk. – Hun er spesielt fornøyd med at Espen Esther Pirelli Benestad kommer for å holde sitt foredrag «Kjønnsbegeistringen». I tillegg skal Stein Wolff Frydenlund, aktiv i LLHs transnettverk og i Amnesty International, Marit Vaula Rasmussen, antropolog og forsker, og Jenny Sand som selv er transperson være foredragsholdere på seminaret. – Det vil bli tatt opp mange interessante problemstillinger knyttet til kjønn og heteronormalitet med noe internasjonalt perspektiv og litt akademiske innskytelser, men i størst grad vil kvelden ha et personlig fokus, sier Vinje.

Oslo følger etter

I år har også Oslo hevet seg på tradisjonen og skal markere dagen for første gang. 20.november inviterer LLH, Skeiv Ungdom, Åpen Kirkegruppe og Oslo Kristelige Studentforbund til minnemarkering og appeller. – Det er stadig flere byer rundt omkring i verden som markerer denne dagen og det er også på sin plass at Oslo viser sin solidaritet for transpersoner. Det er et viktig tema som får altfor lite fokus, sier Tarald Stein i LLH. Knut Hermstad, tidligere leder i Norsk forening for klinisk sexologi, vil dele sine tanker om den situasjonen leger og psykologer ofte befinner seg i når systemet hindrer dem i å hjelpe. – Vi i Norge er heldige i forhold til mange andre land der hatkriminalitet mot transpersoner er veldig utbredt. Derfor ønsker vi å benytte denne dagen til å sette fokus på et problem transpersoner i Norge ofte møter på, nemlig helsevesenet, forklarer Stein. I tillegg til appeller og et lengre foredrag av Justus Eisfeld fra TransGender Europe, vil dagen avsluttes med gudstjeneste og minnemarking for personer som har blitt utsatt for transfobisk vold. Transgender day of Remembrance, Studentsenteret, Parkveien 1, 5007 Bergen, torsdag 19.november, kl 18:00. CC: Gratis. Transgender Day of Remembrance, Eidsvoll Plass, Stortinget, 0026 Oslo, fredag 20.november, kl: 17:00. CC: Gratis.

Powered by Labrador CMS