Nektet inngang på Elsker

Publisert

Brasilianskfødte Marcos Thorsen og ektepartneren Øyvind Thorsen ble nektet inngang på homoutestedet Elsker sammen med et vennepar. Begrunnelsen var at det var lukket fest, men venneparet så at andre slapp inn.– Det opplevdes som rasisme, sier Marcos Thorsen. Marcos Thorsen, som har vært i Norge i åtte og et halvt år og er norsk statsborger, kom dit med sin ektepartner Øyvind og to venninner. Siden kjæresten og den andre venninna skulle ta seg en røyk, gikk Marcos og hans kvinnelige brasilianske kollega først til inngangen. Der ble de stoppet med begrunnelsen at det var en privat sammenkomst, men de la etter hvert merke til at andre slapp inn. – Vi spurte på nytt men fikk samme svar, og vi syntes det var merkelig, siden det ikke sto noe på kalenderen ved døra, forteller Marcos. Etter at Marcus og Øyvind hadde diskutert med hverandre at de syntes det hele var snodig, gikk Øyvind bort til dørvakta. – Jeg fikk, etter mye om og men, høre at det ikke var en privat sammenkomst, men åpne dører. Jeg sa at min samboer og venninnen ble stoppet og ikke fikk komme inn, og at vi lurte på hva bakgrunnen for dette var. De ville først ikke svare oss, men det kom etter hvert fram at de hadde vært plaget med tyverier og derfor nektet min samboer og venninnen inngang, forteller Øyvind.

Feil hudfarge

Han sier han ble sjokkert over argumentasjonen. Det samme ble Marcos. – Det er utrolig lite gøy å ikke få komme inn fordi du blir ansett for å være tyv, bare fordi du ikke ser norsk ut. Dørvaktene vil sikkert si at dette ikke har noe med hudfarge å gjøre, men vi klarer ikke å vurdere dette på noen annen måte, sier Marcos. Øyvind og Marcos poengterer at det heller ikke kunne være snakk om at de var fulle. – Jeg og min samboer tar maks et par øl i løpet av en kveld på byen, og kollegaen til Marcos drikker ikke i det hele tatt. Min samboer har heller aldri vært i nærheten av å gjøre noe ulovlig her før, så for oss ble det uforståelig og irriterende.– Det som for oss hadde vært en veldig hyggelig kveld, med en liten sammenkomst før jul, endte på grunn av dette brått, og ga også en sur bismak på resten av julefeiringen, slår Øyvind fast. Han mener at dørvaktene etter hvert innså at de hadde hatt dårlig vurderingsevne. – De tilbød oss å komme inn etterpå, men for oss var det for sent. Kvelden var ødelagt og vi dro hjem. Marcos er heller heller ikke imponert over vaktenes snuoperasjon. – Nei, for selv om de til slutt tilbød oss å få komme inn, så de ikke på meg eller henvendte seg til meg under passiaren i forkant. Selv om det var meg de hadde nektet inngang, henvendte de seg konsekvent til min norske samboer. Jeg kommer aldri til å sette min fot der igjen. Det er synd, for vi homoer har ikke mange steder å gå, og jeg har tidligere hatt det hyggelig på Elsker, men dette blir et prinsipp.

Benekter rasisme

Daglig leder og innehaver av Elsker, Sissel Hansen, sier hun ikke kjenner til episoden, men at hun synes det er synd at Marcos og Øyvind skal ha opplevd julens møte med Elsker på den måten. – Det er dumt at de ikke har tatt kontakt med daglig leder, noe jeg selv ville gjort hvis jeg følte meg urettferdig behandlet, sier hun. At det kan være snakk om rasisme finner hun vanskelig å tro. – Over halvparten av de som jobber på Elsker er ikke av etnisk norsk bakgrunn, og folk som går her er av alle slag. Det ville vært veldig rart hvis vi skulle være rasister her. Vaktselskapet de bruker på Elsker har også svært godt rykte, bedyrer Hansen. – De heter Trivselsvakt og er et veldig profesjonelt firma. De er til og med kjent for å ikke ta jobber på steder der det lett kan bli bråk. At Elsker har problemer med tyverier, benekter ikke Sissel Hansen. – Ja, det har vi hatt, og det følger vi nøye med på. Men tyveriene gjøres stort sett av gjenger, og vi vet hvem de er. Og det er ikke nødvendigvis mennesker som ikke ser etnisk norske ut. Hansen mener det er svært vanskelig å forstå at gjester kan ha bli nektet i døra. – De eneste gangene det skjer er når det er hvis noen er for beruset, eller folk vil inn i et stappfullt lokale rett før det stenger. Men etter hva jeg forstår er ikke dette tilfelle her. Jeg synes det er beklagelig hvis noen føler de har hatt en dårlig opplevelse her, og jeg skal umiddelbart sjekke det opp med vaktselskapet og vedkommende som sto i døra den kvelden, sier Sissel Hansen.