Nominert til Gullruten

Publisert

Fredag ble dokumentarfilmen «Et liv med hiv» nominert til Gullruten 2007 i kategorien «Beste aktualitets- eller faktaprogram». Christine Koht ble nominert i kategorien «Beste kvinnelige programleder». Mandag 13. november i fjor viste NRK1 for første gang «Et liv med hiv». I dokumentaren fulgte seerne hivpositive Jarle, Ellen og Torgrim gjennom hverdagen i månedene mai og juni og fram til sommerens årlige hagekonsert på Aksept i Oslo. Torgrim døde før filmen rakk å bli vist på tv. Men hans nærmeste familie ønsket likevel at filmen skulle sendes. Torgrim rakk å se den ferdige dokumentaren, og var glad og stolt over resultatet. Ellen hadde vært hivpositiv i over ti år da filmen ble laget. Hun forteller blant annet om drømmen hun har om mann og barn, og at hun bli møtt med forakt og sinne når hun snakker om drømmen sin. Som hivpositiv skal man ikke tillate seg å ha slike drømmer. Jarle hadde vært hivpositiv i 15 år da han stilte opp i dokumentaren. Han har vært åpen om diagnosen hele tida, og forteller i filmen hvorfor han føler at dette også har hatt sin pris.

Stille siden 80-tallet

– Ideen kom da vi begynte å lure på hvordan det var å leve som hivpositiv i Norge i dag. Det var liksom så lenge siden vi hadde hørt noe om det mens vi stadig hører om hivsituasjonen i utlandet. Vi lurte rett og slett på hva som hadde skjedd her hjemme siden forrige gang det var noe blest om hiv på 80-tallet en gang, sa Gry Kårstad til Blikk like før filmen ble vist. Kårstad har laget filmen sammen med Siri Wieberg Klausen, Geir Pettersen og Gjermund Tornholm. Dokumentaren tar opp hvordan det er å leve med sykdommen med hensyn til livskvalitet, medisiner og hvilke fordommer åpne hivpositive daglig kan møte som om sin diagnose.

Koht konkurrerer

I kategorien «Beste kvinnelige programleder» er Christine Koht nominert for serien «Koht i familien». Hun skal konkurrere om Gullruteprisen med blant annet venninnen Anne Lindmo («Store Studio»), Katrine Moholt («Jakten på kjærligheten») og Siri Lill Mannes («TV2 Nyhetene»). I serien «Koht i familien» jaktet Christine Koht på limet som holder de norske familiene sammen. Blant annet fikk seerne være med henne på hjemmebesøk hos homseparet Frank og Jørgen. Før siste episode ble sendt i november i fjor fortalte programlederen til Blikk at hun også snakket om homo med de heterofile familiene under opptakene til serien. – Om hvordan foreldrene ville reagere hvis en av barna deres kom hjem og var homo. Mitt inntrykk er at det er veldig politisk ukorrekt å være homofob. Det er rett og slett ikke LOV å ha problemer med at barnet ditt er homo. Du får ikke noe støtte hvis du kommer og sutrer på syklubben, for å si det sånn. Det er skambelagt ikke å støtte barnet sitt.

Vinnerne kåres i mai

Av de i alt 233 påmeldte programmene i 16 kategorier, har gullrutejuryene valgt ut de 52 beste produksjonene. Fredag 11. mai kåres vinnerne når norsk tv-bransje feirer seg selv med prisutdelinger i Grieghallen i Bergen. Gullruten sendes direkte på TV2. Fikk du ikke sett «Et liv med hiv» da den gikk på NRK før jul, kan du se den på NRK Nett-tv: http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/226500