– Politisk viktig EuroPride

Publisert

I juli skal Warszawa, som den første østeuropeiske byen arrangere EuroPride. Pride-organisasjoner i hele Europa samler seg for å gjøre arrangementet til en suksess.– Det har stor politisk betydning at andre land viser sin støtte, sier Stein Runar Østigård, leder i Skeive Dager. Pride-organisasjoner fra hele Europa ønsker å vise sin støtte til årets EuroPride som arrangeres 8.juli til 18.juli. Warszawa er den første østeuropeiske byen som skal arrangere EuroPride. – EuroPride arrangeres i en region der lhbt til tider oppfattes som kontroversielt. Det er et viktig signal at andre europeiske land viser sin støtte til dette arrangementet, sier leder i Skeive Dager, Stein Runar Østigaard. Under European Pride Organizers Associations (EPOA) årlige møte i høst valgte Skeive Dager 2009 å gi deler av overskuddet til sommerens arrangement. I kjølvannet av pengegaven fra Norge fulgte Pride-arrangørene i Zürich opp det norske initiativet og bevilget 11 000 kroner. Pride-arrangørene i Brussel og Madrid vil også bidra økonomisk til EuroPride 2010. – Vi gikk med overskudd i 2009 og vi bestemte oss tidlig for å bruke noe av det til å støtte opp om pride-arrangement i de baltiske statene, og da var det naturlig for oss å gi en del av overskuddet til Warszawa, sier Østigaard.

Oppfordrer nordmenn til å delta

Skeive Dager har gått i spissen for en europeisk mobilisering for å sikre høy deltakelse under sommerens EuroPride. EPOA oppfordrer alle pride-arrangører til å samle flest mulig deltakere. – Vi oppfordrer alle nordmenn til å dra dit. EuroPride er helt spesielt og veldig morsomt. Å delta i år vil i tillegg sende ut et viktig politisk signal. Polen er et katolsk samfunn hvor homofili blir sett på som synd, og homofile utsettes daglig for stigmatisering, diskriminering og sosial ekskludering, i tillegg til direkte verbale og fysiske overgrep. Østigaard håper derfor en sterkt europeisk tilstedeværelse vil føre til økt sikkerhet under paraden. – I noen baltiske stater er lhbt-personer utsatt og det har vært stilt spørsmål ved sikkerheten i slike arrangementer. Når det kommer mange europeere vil det stille høyere krav til sikkerhet rundt arrangementet. På denne måten legger vi press på myndighetene. Det vil sette Warszawa i et utrolig dårlig lys og føre til masse oppmerksomhet om motstandere angriper andre europeere, sier Østigaard.

Sterk signaleffekt

Warszawas tidligere borgermester Lech Kaczynski, nå Polens president, har av EUs menneskerettighetskommisjon blitt funnet skyldig i brudd på menneskerettighetene etter å ha lagt ned forbud mot pride-markeringer. Likevel har EuroPride-komiteen i Warszawa fått støtte fra politisk hold. – Enkelte politiske ledere i Polen har gitt uttrykk for at de støtter arrangementet, men ikke kan vise det offientlig. Det vil være uaktuelt for dem å for eksempel delta i paraden. Det vil bety deres politiske død, sier Østigaard. Allerede på EPOAs årlige konferanse i 2007 ble det avgjort at Polens hovedstad skal være vertsby for årets EuroPride. EPOA vil med dette sende sterke signaler til de delene av kontinentet hvor rettigheter for lhbt-personer nesten er fraværende. – De som jobber med lhbt i Warszawa har gitt uttrykk for at det er av stor betydning og veldig viktig at de får muligheten til dette. De håper det kan være med på å synliggjøre og alminneliggjøre lhbt-personer. Med arrangementet ønsker de ikke bare å sende ut signaler til Polen, men til alle østeuropeiske land hvor man risikerer problemer ved å arrangere slike parader. – Representanter fra Moskva og Riga var også tilstede under møtet i høst. De var veldig opptatt av at dette skal bli en suksess nettopp fordi de håper og tror det kan bidra til en positiv synliggjøring også i deres hjemland, sier Østigaard til Blikk Nett. Skeive Dager har i samarbeid med LLH Oslo og Akershus invitert to representanter fra Warszawa til å besøke Raballder Cup i februar. Planen er at de skal få møte personer som jobber med lhbt-spørsmål og få muligheten til å presentere EuroPride 2010.

Powered by Labrador CMS