Rekorddeltakelse på Stolt

Publisert

Skeiv Ungdoms største kunnskapsseminar, Stolt, samlet nesten 80 deltakere fra hele landet til en informativ og sosial helg i Trondheim. Stolt:09 er det femte kunnskapsseminaret i rekken og ble arrangert av Skeiv Ungdom Trøndelag. Espen Evjenth, leder i Skeiv Ungdom, var en av initiativtakerne som sørget for at seminaret så dagens lys for fem år siden. – Vi ønsket å drive med infoarbeid og tenkte stort og søkte om penger fra ulike hold og etter hvert ble Stolt en realitet, sier Evjenth og skryter av årets Stolt-komité, som har sørget for at det i år ble deltakerrekord. Leder for Stolt- komiteen, Christian Knappskog, er selv veldig fornøyd med gjennomføringen av Stolt:09. – Vi har jobbet hardt med dette det siste halve året, så det er godt å se at alt har gått på skinner. Vi har 18 frivillige som har lagt ned en solid arbeidsinnsats og sørget for at helga har blitt så bra, sier Knappskog.

Fokus på skole

Årets program hadde hovedfokus på hvordan informantene kan drive infoarbeid i skolesammenheng. I den anledning var også lærerstudentene i Trondheim invitert til å delta på foredragene «Seksualitet i skolen» og «Forebygging og håndtering av homonegative skjellsord». – Vi ønsker å bygge bro med dem for at våre informanter skal få innpass i skolen, men også for å på sikt redusere antall informanter ved å gi lærerne kunnskapen direkte, sier Knappskog.Men dessverre var interessen fra lærerstudentene heller laber. – Vi var forberedt på at det ikke skulle komme noen lærerstudenter. Dette var vårt første forsøk, og vi var kanskje ikke flinke nok til å vise hva dette dreier seg om, men det vil vi følge opp til neste år, sier Knappskog.Stine Helena Bang Svendsens foredrag om seksualitet i skolen, skapte likevel mye debatt blant engasjerte skeive ungdommer på Solt:09. Med gode eksempler fra norske lærebøker satte hun fokus på hvordan skolen fremstiller homoseksualitet. – Ofte er intensjonene gode, men måten homofili fremstilles på virker mot sin intensjon. Samtidig som de ønsker å vise åpenhet om homoseksualitet, fremstilles det som problematisk og vanskelig, forklarte Svendsen til et fullsatt klasserom.

Stor nytteverdi

Christian Knappskog er ikke i tvil om at et slikt seminar er viktig for ungdommen. – Mange deltakere har nylig kommet ut av skapet og kjenner ikke så mange andre homofile. Gjennom Stolt møter de andre homofile og blir tryggere på seg selv. Med trygghet og kunnskap kan de være et forbilde for mange andre og vise at det ikke er så problematisk å være homo som mange skal ha det til, forklarer Knappskog. Åsmund Holst Hansen er nestleder i Skeiv Ungdom Hammerfest. Han hadde tatt den lange turen til Trondheim for å få med seg Stolt for første gang. – Det har vært mange interessante foredrag som har inspirert meg til å ville bruke kunnskapen i lokalsamfunnet. Nå føler jeg at jeg har en viss kompetanse dersom folk skulle komme til meg, sier 18-åringen til Blikk Nett.

Powered by Labrador CMS