Skeive stortingskandidater: Anette Trettebergstuen

Publisert

Alle partier bortsett fra KrF og Frp har åpne homoer på sine lister. Mange av disse blir presentert på Blikk Nett de neste ukene. Først ute er eneste åpne lesbe på Stortinget, Aps Anette Trettebergstuen.

– Navn:

– Anette Trettebergstuen.

– Bosted:

– Hamar og Oslo. 


– Alder:

– 28.

– Yrke:

– Stortingsrepresentant siden 2005. Før det politisk rådgiver for Aps stortingsgruppe.


– Hvilke politiske saker brenner du mest for?

– Likestilling og internasjonal solidaritet.


– Hvorfor er disse sakene så viktige?

– Likestillingssaken og den internasjonale solidariteten som preger utenrikspolitikken vår handler om det samme, det som er kjernen i sosialdemokratiet og mitt politiske engasjement; at folk skal ha like muligheter og oppleve menneskerettigheter uanhengig av bakgrunn, etnisitet, funksjonshemming kjønn, legning eller hvor i verden du tilfeldigvis er født. 

– Hvilke homopolitiske saker er viktigst for deg?

– Fokus på homofiles rettigheter internasjonalt i utenriks- og utviklingspolitikken, og at norske kommuner begynner å ta mer ansvar for å bekjempe homofobi lokalt i by og bygd. Skolen er en arena der vi når alle små som etterhvert skal ut og prege samfunnet, her må vi må satse mer på å skape inkluderende holdninger fremover. Og jeg har bestemt meg for at jeg ikke gir meg i politikken før vi har fjernet paragraf 155 i straffeloven, den såkalte hiv-paragrafen, selv om dette ikke er en homosak er det (desverre) mest de homofile som har engasjert seg i kampen mot denne stigmatiserende lovparagrafen.

– Hvorfor bør homoer stemme på Arbeiderpartiet?

– Fordi vi blant annet har levert felles ekteskapslov, historisk mye penger til homoorganisasjonene og andre homotiltak og skjerpet straffene for, og satt økt fokus på hatkriminalitet. Jeg forventer ikke at folk stemmer Ap i takknemmelighet over det vi har gjort de siste fire årene i regjering, men jeg håper de stemmer på oss fordi vi er tydelige på at vi er stolte, men ikke fornøyde over å ha levert i homopolitikken: Vi vil mer! For å kunne fortsette å satse på homofiles levekår må vi ha et sterkt Ap i regjering også etter valget!


– Hvilket parti bør homoer ikke stemme på?

– Frp og Krf. De har kjempet imot alle fremskritt som er gjort for homofiles levekår gjennom tidene, og sier selv at om de vinner valget så vil de fjerne homofiles mulighet til å inngå ekteskap.


– Hvor stor mulighet har du til å bli valgt inn på Stortinget?

– Jeg har andreplassen i Hedmark, og vi regner med at vi kan få inn fire representanter fra Ap Hedmark, så jeg er nok rimelig sikker. But you never know...