Vil ikke åpne for homofile blodgivere

Publisert

Senterungdommen krever at helseminsteren inkluderer homofile som potensielle blodgivere.– Vi har ingen planer om det, svarer statssekretær Roger Ingebrigtsen i Helsedepartementet. Senterungdommens leder, Johannes Rindal, vil legge press på helseminister Anne- Grethe Strøm-Erichsen og kreve at hun endrer regelverket slik at homofile menn skal bli individuelt vurdert som blodgiver. – Man kan ikke påstå at en hel gruppe bedriver risikoatferd, og dermed skal være ekskludert fra å bidra til blodbankene. Det skal være strenge helsemessige krav til alle blodgivere, men dette forslaget står ikke i motstrid til det, sier Rindal. Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Helsedepartementet, gir imidlerid ingen signaler som tyder på at de vil åpne for homofile blodgivere. – Vi fører en praksis som er lik Europarådets retningslinjer. Lovverket gir ikke et spesifikt forbud mot at homofile kan gi blod, men tar hensyn til at man kan utelukke grupper med risikoatferd. Vi vet at det er mer enn 70 prosent større risiko for hiv i gruppen menn som har sex med menn (msm). Det er storsamfunnets ansvar og plikt og sørge for at alle som får blod ikke blir utsatt for risiko. Det krever strenge retningslinjer og beklageligvis utelukker det blant andre msm-gruppen, forklarer Ingebrigtsen.

– Så dere har ingen planer om å se til Sverige?

– Så vidt jeg vet er Sverige det eneste landet i Europa som åpner for at denne gruppen kan få gi blod. Vi har ingen planer om å følge dem. Vi er veldig forsiktige med å flytte retningslinjer som kan gi økt risiko, sier Ingebrigtsen.

– Før man kan gi blod blir man grundig testet. Vil ikke dette sikre at givere er friske uansett?

– Vi må gjøre alt vi kan for å være helt sikre på at den som får blod ikke kan bli syk. Det er mange måter å forebygge risiko på, og å luke ut risikogrupper er en av dem, svarer Ingebrigtsen.

– Hvorfor skal ikke alle ha en individuell rett til å bli vurdert som blodgiver, uavhengig av legning?

– Det handler ikke om å ha en rett til å gi blod, men om en rett til å få blod. Dette temaet berører en rekke etiske spørsmål og vil for noen virke stigmatiserende. Det er veldig beklagelig. Vi har ingen ønsker om å diskriminere, men det viktigste for oss er å sikre retten til å få friskt blod, sier Ingebrigtsen. Les også: Prioriterer ikke blodgiving

Powered by Labrador CMS