Portretterer transkvinner for FN
Se fotograf Eivind Hansens portrettserie av transkvinner for kampanjen «Orange the World: End Violence Against Women».
Eivind Hansen (25) fikk i oppdrag av FN å lage en fotoserie til kampanjen «Orange the World», en kampanje som setter søkelys på vold mot kvinner.
«Orange the World: End Violence Against Women» startet 25. november og ble avsluttet 10. desember. Men tematikken er høyst aktuell også etter kampanjeperioden.
Spesielt utsatt for vold og drap er transkvinner. Flere land registrerer i dag vold og drap begått med transfobt motiv. Siden 2008 har det blitt registrert over 1370 drap i 60 land. Det er dystre tall og en virkelighet som styrte Eivind Hansen i riktig retning i jakten på modeller til kampanjen «Orange the World: End Violence Against Women».
Hansen er en London-basert fotograf med røtter fra Tromsø. Han har tatt utdannelse ved London College of Fashion og har fått bilder publisert i tidsskrifter som Wonderland Magazine, samt samarbeidet med klesmerket Cockheart og tatt bilder av artister som Johnny Woo og Coco Rosie. Hansen var en av 16 fotografer tilknyttet 500px – ett av verdens største nettfora for profesjonelle fotografer – som ble spurt om å bidra til kampanjen.
Like før «Orange the World: End Violence Against Women» gikk av stabelen 25. november hadde det vært «Den internasjonale transminnedagen» 20. november. Hansen valgte å kombinere begge kampanjene i sine fotografier.
– Det var viktig for meg at bildene mine representerte mangfoldet, så jeg kastet meg ut på dypt vann og begynte å lete etter stemmer som jobber for transrettigheter og transsynlighet. Takket være aktivister som Shon Faye, Munroe Bergdorf og Paris Lees fikk jeg samlet en gruppe kvinner som alle har sterke stemmer innad i transmiljøet.
Blant modellene er Kuchenga, kjent skribent og pådriver for transrettigheter. Hun skriver for publikasjoner som Dazed & Confused, Wear Your Voice, Gal Dem, Hiskind og Efniks. Hun er også aktivt medlem av Black Lives Matter UK, the Bent Bars Collective og Sisters Uncut. En annen modell er Shon Faye, skribent, artist og komiker. Faye er redaktør for magasinet Dazed og skriver blant annet for avisene The Guardian og The Independent, samt skriver om seksualitet, lhbt-politikk og mental helse for en rekke magasiner, som for eksempel Vice. Hun jobber også med lhbt- og kvinners rettigheter i organisasjoner som Stonewall og Amnesty International.
Bildeserien er gjort i tett samarbeid med blomsterdekoratøren James Buswell, som laget kreasjonene modellene bærer. Planter og blomster dukker ofte opp i arbeidene til Hansen.
– Jeg elsker planter fordi de symboliserer styrke, ekstravaganse, femininitet, og skjønnhet. Blomster skaper dybde i bildene og en dynamikksom trekker betrakteren til seg.
For Hansen var det viktig å skape en trygg arena hvor modellene følte seg respektert, samt fotografere dem slik de selv ønsker å bli sett.
– I denne serien portretterer jeg kvinnene som sterke, vakre, grasiøse, sexy og lykkelige. Serien er mitt lille bidrag til å løfte fram disse sterke stemmene og for kampen mot volden de møter, sier Eivind Hansen.
Se også: eivindhansen.com