Positiv åpenhet

Da 22 år gamle Joakim Tanum sto fram som hivpositiv på Blikk Nett lot ikke responsen vente på seg.

Publisert

Da 22 år gamle Joakim Tanum sto fram som hivpositiv på Blikk Nett lot ikke responsen vente på seg.

Intervjuet Ung og positiv seilte opp som mest lest på Blikk Nett i løpet av et par timer og responsen på Facebook var formidabel. Intervjuet har blitt delt og likt av rekordmange – noe som viser at et intervju med en ung homse som lever med hiv har vært etterlengtet. Joakim Tanum selv ble tatt på senga av responsen.

– Jeg har fått så mange venneforespørsler etter intervjuet, sier Tanum til Blikk Nett når vi møter han på César Bar & Café i Oslo hvor han snart skal på scenen som dragartisten Jennifer Electra og showet Under Stubben.

– Jeg måtte inn å rydde litt på Facebook-veggen min, sier han og ler godt.

– Det var så mange som delte intervjuet.

Tanum hadde ikke forventet så mye positiv respons på intervjuet.

– Nei, ikke i det hele tatt. Men det er flott å oppleve at folk jeg vokste opp med i Larvik som deler og liker intervjuet med meg. De sender meg også meldinger og forteller at jeg er tøff og at det er bra jeg deler min historie.

Det er ikke alle som er like tøffe som Joakim Tanum, som deler sin hivhistorie offentlig. Men det er heller ikke noe man skal forvente mener Tanum.

– Men det kan være fint å være åpen overfor familie eller nære venner. Da har man noen å rådføre seg med og noen man kan støtte seg på. Det er viktig, sier Tanum og forteller at andre positive også har tatt kontakt etter intervjuet.

– Det er folk jeg ikke visste var positiv. Men etter intervjuet har de tatt kontakt og åpnet seg for meg. Det er en tillit jeg setter pris på og som jeg respekterer, avslutter Joakim Tanum.

Det er like før Joakim Tanum skal på scenen som Jennifer Electra i showet Under Stubben – og Blikk Nett benytter anledningen til å høre med dragvennene hva de synes om åpenheten til Tanum.

Deborah Darling og Jennifer Electra
Deborah Darling og Jennifer Electra

– En smart gutt

Kompis Odd Simen Bråten Bakken, også kjent som dragartist Silly Silje Bellatrix, bodde sammen med Joakim da han fikk diagnosen hivpositiv.

– Han fortalte at han hadde følt seg dårlig ganske lenge, og vi lurte på om han hadde influensa eller noe lignende – for det var de symptomene han hadde. Så dro han til legen og tok den første testen. Vi, vennene hans, håpet jo i det lengste at det ikke var hiv, sier Bråten Bakken og forteller at det ikke gikk som de håpet.

– Da han fikk svar på prøve nummer to, så var det en bekreftelse på at han er hivpositiv. Joakim bare fortalte oss det slik det var. Han sa det som om det var en dagligdags greie. «Hva var det du sa?» var spørsmålet vi som venner stilte Joakim, sier Bråten Bakken og rister på hodet mens han ler.

– Vi lurte jo på om det gikk bra med han. Men Joakim tok det hele på strak arm, sier han og forklarer at det er slik Joakim Tanum er.

– Han er en fyr som ser fremover. Og han er en som vet konsekvensene av ting han gjør. Derfor er han også fullt oppdatert om sin egen status. Han leser nyheter og følger med – han er en smart gutt.

Bråten Bakken er, i likhet med de andre vennene, stolt av Joakim etter at han sto fram som hivpositiv.

– Ja, vi er kjempestolte. Det er så utrolig bra og viktig at han står fram i ung alder og gir et ansikt til andre positive. Jeg håper andre blir inspirert og ser at man kan leve et helt vanlig og langt liv – og at man ikke er skitten selv om man er positiv. Joakim er et flott forbilde, avslutter Odd Simen Bråten Bakken.

– Hiv ække no fripass!

Aleksander Divolino Honve, også kjent som dragartisten Tatjana Sapphire, er kjempestolt av kompisen.

– Det at Joakim snakker åpent om noe som er så taushets- og tabubelagt som hiv er så viktig og så bra, sier Divolino Honve til Blikk Nett.

– Den åpenheten er utrolig viktig, ikke bare for andre hivpositive, men for alle som går rundt og frykter hiv, sier han og får støtte av dragkollega Deborah Darling.

– All kjærligheten Joakim har fått etter intervjuet sier noe om at mange sitter hjemme og kjenner seg igjen i hans historie. Jeg tror også at mange cis-normative mennesker synes det er kult og tøft at han er så åpen. Joakim bryter normene, både med å være åpen positiv og å drive med drag. Han bryter tausheten rett og slett.

Det er en sammensveiset gjeng Blikk Nett møter back stage på César Bar & Café før showstart. Det er et sterkt samhold i vennegjengen, men også en røff tone.

– Vi ler sammen og vi gråter sammen. Det kommer an på hva det gjelder, sier Aleksander Divolino Honve og forteller at nervene er i høygir nå et par timer før showstart.

Den som trodde Joakim Tanum fikk fripass bak scenen nå som nervene slenges vegg imellom, tar fryktelig feil …

– Han prøvde seg tidligere i dag, sier Divolino Honve og fortsetter:

– «Jammen jeg kan ikke både ta trikk og buss! Jeg er tross alt hivpositiv!» mimer han på ekte dragdronning-vis til allmenn latter.

Les et lengre intervju med Joakim Tanum i Blikks desemberutgave, i salg fra 5. desember.