Premiere på «Jævla homo»

Mandag 18. september legges alle episoder av «Jævla homo» ut på NRK nett-tv.

Publisert

Hvorfor er det fortsatt vanskelig å være skeiv i Norge i 2017? Dette spørsmålet forsøker NRK-journalist Gisle Agledahl å svare på i en femepisoders reise inn i ulike skeive miljøer.

– «Jævla homo» er et personlig journalistisk prosjekt som begynte med at jeg kjente på skam mens jeg gikk hånd i hånd med kjæresten min på gata. Hvorfor er det så galt at kjæresten min er en gutt? Hvorfor syns til og med jeg at dette er litt rart? spør Gisle Agledahl.

Besøker ulike miljøer

I «Jævla homo» møter Agledahl mennesker og miljøer som tar ham med på slep inn i deres verden.

Gisle Agledahl. Foto: Linn Kristin Nordseth.

– Jeg har for eksempel invitert meg selv i det første bryllupet i Den norske kirke, besøkt sexklubben SLM og blitt med vår eneste åpne skeive toppidrettsutøver, Ole André Lerang, på trening, sier Gisle Agledahl.

Du skal ikke stille så mange spørsmål eller pløye så dypt før du møter motstand hos personer som tilsynelatende kan virke åpne og fordomsfrie, mener han.

Skjermdump fra «Jævla homo». Foto: NRK.

– 24 prosent av norske menn finner homofile menn frastøtende. Det er en tankevekker … Det handler jo bare om kjærlighet, hvordan kan noen synes det er så gærent? Når det er sagt, tror jeg, for de fleste skeive, at den aller største motstanden er plantet dypt i en selv. Fra vi er små blir vi indoktrinert med det klassiske livsforløpet med ekteskap, barn og stakittgjerde. Jeg kan godt innrømme at jeg har vært feig som ikke har tatt hardere tak i min egen internaliserte homofobi på et tidligere tidspunkt. Kanskje hadde jeg da vært mer fri i dag, sier han.

Andres historier

Selv om «Jævla homo» er et personlig journalistisk prosjekt og Agledahl brukte seg selv som utgangspunkt for å skape serien, understreker han at serien ikke handler om ham og hans skeive historie.

– Min historie er ikke spesielt spennende. Den kan nærmest fremstå som sutrete sammenlignet med mange av de sterke historiene jeg har møtt i arbeidet med «Jævla homo.» I serien møter jeg mange spennende mennesker som har opplevd store utfordringer med det å være skeiv. Sterkest inntrykk gjorde det kanskje da jeg møtte en samisk gutt som opplevde at broren tok livet av seg fordi han var skeiv, sier han.

Agledahl tror den journalistiske reisen med «Jævla homo» har gjort ham bedre i stand til å gjenkjenne mekanismene bak homofobien. Han har også blitt mer uredd.

– Jeg skjønner at jeg ikke kan gå stille i gatene lenger. Hvis vi gjør det, kommer vi ikke noen vei, sier han.

Håper å ufarliggjøre

Gisle Agledahl håper serien kan utgjøre en forskjell for den usikre 17-åringen som syns det er tungt å kjenne på følelser for en av samme kjønn.

– Håpet mitt er at serien ufarliggjør og normaliserer det å være skeiv. Når storfamilien sitter rundt TV-en på fredagskvelden og spiser taco, så håper jeg at de kan snakke åpent om kjærlighet. Vi må slutte å være redde for å snakke om seksualitet og identitet, sier han.

Agledahl er optimist med tanke på dagens oppvoksende generasjon.

– Nå kommer det en generasjon hvor det å flyte i kjønn og legning møtes med et skuldertrekk. Det ser lyst ut, men samtidig finnes det reaksjonære krefter der ute som vi må ta på alvor, sier han.

«Jævla homo» har premiere mandag 18. september på NRK 3 kl. 21.05. Alle episodene er også tilgjengelig på NRKs nettsider.

Powered by Labrador CMS