PrEP billigere

Patentet på PrEP-medisinen Truvada har utløpt og allerede nå sparer felleskapet store beløp på innføringen av alternativer.

Publisert

Patentet på PrEP-medisinen Truvada har utløpt og allerede nå sparer felleskapet store beløp på innføringen av alternativer. For brukerne betyr det at PrEP-medisinene kommer fra en ny leverandør. Ut over det er alt annet likt.

Legemiddelet Truvada har frem til nå vært det eneste godkjente legemidlet til bruk som PrEP.  Truvada har vært beskyttet av et patent, som utløp i Norge 1. juli i år. Samtidig kom byttepreparatet «Emtricitabine/Tenofovir disproxil Sandoz» på markedet.

Når patenttiden til legemidler går ut, kan det utvikles kopier, såkalte generiske legemidler. Disse legemidlene inneholder akkurat samme virkestoff som originalen, og har samme virkning hos pasientene som originallegemiddelet.

–Dette er gode nyheter og noe vi har ventet på, sier Leif-Ove Hansen, styreleder i HivNorge.

–Kostnad har vært et av de mest brukte argumentene mot PrEP, selv om prisen for PrEP er mye lavere enn å ha enda flere hivpositive kronikere i helsevesenet resten av deres liv. Med forventning om ytterligere prisreduksjon fremover vil dette argumentet falle helt bort, fortsetter Hansen.

Rimeligste alternativ

Emtricitabine/Tenofovir disproxil (tidligere Truvada) benyttes både til PrEP og i kombinasjon med andre medisiner til hivbehandling. For brukerne betyr innføringen av generiske byttemedisiner at man får utlevert det rimeligste legemiddelet ved neste besøk på apoteket. Brukere som ikke bytter til rimeligere legemidler, må selv betale mellomlegget. Folketrygden dekker kun rimeligste likeverdige alternativ.

Folketrygden (staten) kan spare store beløp ved overgang til generiske byttemedisiner. Allerede nå er PrEP levert fra enkelte apotek-kjeder blitt over 35 prosent billigere. Staten sparer over 24 000 kroner for hver pasient som tar PrEP hver dag i ett år. Samtidig forventes prisen å gå ytterligere ned i tiden fremover.

Som regel godkjennes medisiner for hele EU/EØS-området samtidig av EU-kommisjonen. Flere produsenter har allerede fått godkjenning til å markedsføre og selge et likeverdig generisk alternativ til Truvada i EU/EØS. Det forventes derfor at det relativt raskt blir ytterligere konkurranse på det norske PrEP-markedet.

Les hele Hiv-Norges artikkel, der de også sammenligner priser.