Utstilling
Fuck hate
I 40 år har Stephan Lee Udbjørg skapt magi med lyd, lys og kulisser på film og scener i Norge og USA. Fredag 13. januar åpner hans første separatutstilling i MAP Galleri i Oslo.
Fredag 13. januar åpner Stephan Lee Udbjørg sin første separatutstilling i MAP Galleri i Oslo, med ekstremt fargerike og til tider provoserende bilder. Motivene er komplekse, men sjelden vanskelige å tolke.
– Jeg bruker ord og foto for å uttrykke følelsene mine rett frem. Er jeg sinna, står det der, er jeg begeistret, vises det, sier Stephan Lee Udbjørg.
Med bakgrunn fra scene og film fra nord til sør i Norge og fra øst til vest i USA, har han sugd til seg inspirasjon fra undergrunnskulturen rundt seg. Temaene er råskap, lidenskap, uskyld, avbrutt potensial, liv, død, gjenfødelse og alt som er menneskelig. Motivene er ungdom, vold og engler – både de tilsynelatende snille og de slemme.
Reiste rosa trekant
Stephan har de to siste årene stilt ut på kollektivutstillinger over hele landet, nå sist sammen med Christopher Nielsen på gamle Munchmuseet. Før det skapte han sammen med Frederick Nathanael den seks meter høye skulptur Rosa Trekant furore i Trøndelag på Pride Arts utstilling Queer Spirit, hvor den lyste opp Stiklestad, plassert over stedet den skammelige Nasjonal Samling-bautaen til Quisling er begravet. Den rosa trekanten ble først innført av nazistene for å merke homser i konsentrasjonsleirene.
– I karrieren min har jeg ofte jobbet med nøye planlagte sceneuttrykk som kan ta måneder å sette ut i livet. Bildene mine er det motsatte – de er eksplosive øyeblikk fra den impulsive hjernen min, sier Stephan.
Oppvokst med kunst
I oppveksten på Bøler i Oslo ble Stephan flasket opp på kunst og kultur, med fargeblyanter og maling overalt. Han var imidlertid mest opptatt av fotografi, og på eget mørkerom eksperimenterte han med alt som kunne gjøre bildene bedre. Nå har han omfavnet det digitale mørkerommet og de endeløse mulighetene det gir.
Ut fra bildene i utstillingen er det tydelig at Stephan elsker sterke farger, sterke ord og sterke fotografier. Han kombinerer dem helt grenseløst, og vil ha maks effekt på hvert bilde. Det bryter med alle fargeteorier og tradisjonell kunst, men ikke nødvendigvis med tradisjonell form.
– Jeg liker symmetri og ikoner, men ikke motivene. Gateguttene på mine bilder driter i tradisjonell kunst. De vil leve, overleve eller dø, uansett hva det koster, sier Stephan.
Utstillingen «Fuck Hate» åpner fredag 13. januar 2022 kl. 18 på Galleri MAP og står til søndag 22. januar.