Utstilling

Bygger skeivt hellig rom

Pride Arts utstilling Queer Spirit åpner 14. februar i Kulturkirken Jacob.

Pride Art fikk som kunstaktivistisk kollektiv den høythengende tittelen årets Olsok-kunstner på Stiklestad Nasjonale Kultursenter i fjor sommer med utstillingen Queer Spirit. Nå er utstillingen klar for Oslo.
Publisert

Skeiv tro og spiritualitet hylles på kunstfestivalen Queer Spirit, med livsglede, sorg, mystikk og mystikk, sjamanisme, meditasjon, teater, poesi og over 150 kunstverk.

– Skeive er akkurat like opptatt av meningen med livet og det åndelige som andre. Tro og skeivhet har tradisjonelt vært sett på som gjensidig utelukkende. Det er tross alt religiøse samfunn og dogmer som står bak brorparten av hat, fordømmelse og forfølgelse av skeive, også i dag. Men tro er en avgjørende kilde til livsmestring, og nå krever vi å få den tilbake. Jeg lover at ingen går uberørt ut av vårt skeive hellige rom, sier Frederick Nathanael, leder for Pride Art.

Kunstnerne bygger om Jacob kirke i Oslo til festivalen Queer Spirit, som åpner tirsdag 14. februar og står til mandag 20. februar. På dagtid skal skoleklasser få omvisning, og på kveldstid er det konserter, performancer, teaterforestillinger, ritualer og meditasjon med skeive undertoner.

Kulturminister Anette Trettebergstuen åpner festivalen sammen med blant annet skeive artister som Knut Anders Sørum, Anders Rogg, Matthias Anger, Esben Esther Pirelli Benestad, Ingrid Frivold og Kjell I. Nordstrøm.

Kirkerådsleder Kristin G. Raaum mener utstillingen er overveldende.

– Denne utstillingen har gjort noe med meg personlig, men også med hva den norske kirken skal være for alle i landet. Vi har forstått at det ikke holder bare å si unnskyld for måten kirken har behandlet skeive på i årtier, vi må aktivt handle for å bøte på skadene, sier kirkerådsleder Kristin G. Raaum.

På kirkerådet i september legges to viktige forslag frem: Det ene er at kirken frivillig sier fra seg sin grunnlovsfestede rett til å diskriminere ved ansettelser på grunn av seksuell orientering, og det andre er at de skal støtte regjeringens forslag om forbud mot konverteringsterapi.

Raaum deltar også på åpningen av Queer Spirit i en samtale om hva skeiv kunst har betydd for kirken og for henne personlig.

– Jeg ønsker at flest mulig skal få se denne utstillingen, og er glad for at vi kan være med på å få den ut til kirker i alle landsdeler og fylker i 2023 og 2024, sier Kristin G. Raaum.

Info: Queer Spirit

Powered by Labrador CMS