Utstilling
Den umulige skeive kunstfestivalen
For tredje år på rad arrangerer Pride Art kunstfestivalen Wunderkammer med 150 skeive kunstnere fra hele landet. Utstillingen åpner 6. oktober.
Frivillige kunstnere bygger om DOGA i Oslo til et 1000 kvadratmeter stort kunstgalleri med to scener. 150 skeive kunstnere fra hele landet viser frem bildekunst, skulpturer, videokunst, musikk, litteratur og opptredener.
– Dette er egentlig en umulig festival, som bare kan gjennomføres på grunn av hundrevis av frivilligtimer og dugnadsvilje, sier kunstnerisk leder Frederick Nathanael.
– Vi merker at det skeive kulturåret er over, og at kranene er skrudd igjen hos de som gir kulturstøtte. Det er faktisk skremmende med tanke på at det er nå støtten bør økes. Hetsen øker, grupperinger mobiliserer åpenlyst for å bekjempe skeiv frigjøring, og vi står øverst på terrororganisasjoners målliste, sier han.
Høstens vakreste eventyr
Det som ikke er skrudd igjen er kreativiteten og kampviljen til de skeive kunstnerne.
– Dette er høstens vakreste eventyr for de skeive, sier kurator Stian Tjernsmo, som er ansvarlig for å få vist frem de nærmere 600 verkene som stilles ut.
– Jeg er helt overveldet over motet, mangfoldet og skapergleden til Pride Arts skeive kunstnere. Dette blir en fargesprakende utstilling av sterke følelser, sier han.
Festivalprogrammet rommer også alt fra boklanseringer til konserter på DOGA og visning av skeive filmer i samarbeid med filmfestivalen Mirage på VEGA scene rett ved.
Tradisjonen tro åpner festivalen den første fredagen i oktober med et tettpakket åpningsprogram, som skal ledes av Tore Petterson.
– Vi ønsker å vise frem ferske skeive artister, og det gleder oss at vi kan være en arena hvor musikktalenter blir oppdaget og får blomstre, sier arrangementsansvarlig Morten N. Ingebrethsen.
– I år vil jeg spesielt trekke frem R̉Ü, som platedebuterer rett etter vår festival, og Lavrans, som er et ungt stjerneskudd.
Fra Berlin og København
Kunstopplevelser blir det også for Oslos barn og unge, med omvisning for skoleklasser på dagtid og kunstverksted for barn og unge. Trine Midtlie Elmholdt er lektor i Oslo-skolen og kunstner i Pride Art, og legger til rette for at ung kreativitet skal blomstre i store og små formater, med graffiti, maling, glitter og buttons.
– Vi ser at i møtet mellom skeiv kunst og mennesker vekkes nysgjerrigheten, fordommer brytes ned og kontakter knyttes, sier Nils Riedl, som til vanlig er sogneprest i Gildeskål. På Wunderkammer skal han i tillegg til å vise frem kunsten sin holde omvisninger for publikum og skoleklasser.
– Pride Art har reist landet rundt de siste to årene for å endre holdninger i møte med tusenvis av ungdom gjennom kunsten. Vi møter lærere, prester, helsearbeidere og næringslivsledere som sier at de først forstår når de møter kunsten vår. Den berører på måter kurs, parade og kampanjer ikke gjør, sier Nils.
På Wunderkammer kommer også kunstnere fra Pride Art Berlin og Pride Art København.
– Vi opplever at vi i lille Norge er en inspirasjon for skeive kunstnere i andre land, og gleder oss til å utveksle erfaringer over landegrensene, sier Frederick Nathanael.
– Vi er opptatt av å skape en bevegelse av det som en gang var en isolert utstilling vi holdt liv i helt tilbake til 80-tallet. Vi har akkurat gitt den skeive miljøet og folk flest et av verdens første skeive kulturhus, SKOKS, som Pride Art prosjekterte og etablerte i Sofienberg kirke. Nå bygger vi et europeisk nettverk av kunstaktivister, og skal etablere et skeivt galleri som neste målstrek. Det er en oppblomstring internasjonalt av selvsensur, innstramming av lovverk og økning av offentlig hets og hat. Vi må kjempe med det vi har. Kunsten har alltid vært vår bevegelses heftigste våpen i møtet med det.
Info: Wunderkammer/Pride Art