SKOKS

Skeivt kunst- og kultursenter slo opp kirkedørene

Lørdag åpnet SKOKS, Skeivt kunst og kultursenter. Sentralt plassert i kirken i enden av Sofienbergparken i Oslo.

Meningen med SKOKS er at det skal bli en generator som samler skeiv energi og skaperkraft.
Publisert Sist oppdatert

Meningen med SKOKS er at det skal bli en generator som samler skeiv energi og skaperkraft. Et sted å utfolde seg kunstnerisk og et sted å oppleve kultur og fellesskap.

Primus motor for opprettelsen av SKOKS har vært Pride Art-lederen Frederick Nathanael og forfatter og slampoet Martine Johansen.

Fredag kveld satt Martine på kne i kirkerommet og malte donerte bord og stoler. Lørdag klokka 15 var stolene tørket, mens Martine selv minst av alt hadde tid til å sitte på dem.

– Det er hektisk, men helt fantastisk! sa hun.

Det var også en rørt styreleder i SKOKS, Marius Hofseth, som gjorde seg klar til å foreta den offisielle åpningen.

– Vi er veldig happy for at vi endelig er i gang og klar for å fylle huset og at vi har gjort det til vårt sted. Nå er det ingen som er i tvil om at dette er et skeivt kunst- og kultursenter. Etter lang, lang tid er det blitt virkelighet.

– Hvor lenge kan SKOKS bli værende her?

– Vi har kontrakt ut dette året og en opsjon for neste år. Det vi håper på, er å få en enda større andel av bygget på sikt, for i år deler vi med noen andre aktører, sa Hofseth før han gikk for å holde åpningstalen.

Så var vi i gang!

– Skeivt kunst og kultursenter er et samlingshus for kunst og kultur bygd på skeives livserfaringer, utfordringer, skuffelser og håp, drømmer og visjoner. Mange har drømt om et slikt sted veldig lenge og lagt ned et utrolig arbeid. Jeg kom inn ganske sent, på sjarmøretappen, og får æren av å stå her. Jeg håper alle vil bruke huset flittig og at vi får en fantastisk fremtid sammen, sa Marius Hofseth da han erklærte SKOKS for åpnet til jubel og applaus fra kirkebenkene.

Forfatterkollektivet 7 hadde bestemt seg for å utvide flokken sin i anledning pridemåneden og åpningen av SKOKS. I forkant var kvinnelige forfattere invitert til audition via epost. Utfordringen var å skrive ett dikt på sju minutter, basert på et stikkord. De som kom gjennom nåløyet møttes på SKOKS og gjentok denne uvanlige formen for diktning, hele sju ganger. Resultatet ble umiddelbart levert til et trykkeri, som skulle produsere boken «Et helt vanlig dikt» i løpet av natten, klar for lansering søndag ettermiddag.
Designeren Kjell Nordström hadde med seg sin vesle schnauzer Victor til åpningen av SKOKS. – Jeg gleder meg til å se hvordan dette blir. Jeg tror et slikt kultursenter vil ha stor betydning for det skeive fellesskapet, sa Kjell som passet hunden, mens kjæresten Morten så seg omkring inne.
Styreleder i SKOKS, Marius Hofseth sammen med nyansatt daglig leder for Pride Art, Torill Pallesen.
Emile (21) er en av dugnadsgjengen som har jobbet iherdig inne i huset fram mot åpningen av SKOKS. Lørdag satt hun ute på kirkebakken og solgte cupcakes og muffins. – Det er for å være med å gjøre dette til et kult sted. At folk får noe å spise mens de ser seg rundt. – Er du baker? – Nei, men jeg liker å gjøre det på fritida. Da koser jeg meg. – Hva gjør du når du ikke baker? – Da studerer jeg tegnspråk. Og henger opp prideflagg! Emilie peker på fasaden til kirken der et digert skeivt flagg nå vaier fra kirketårnet. – Kom og besøk dette her! Det er et dritkult sted!
Sanger og tekstforfatter Randi Oline Mæhlum ble fulgt på fiolin og piano av Nína Solveig Andersen, og Pål Andersson. Trioen hadde kun rukket å øve noen få ganger, men det merket ingen.
Nanna Thorup og Susann Johansen synes det er viktig å bidra til å skape de skeive stedene man selv trenger. De kjenner primus motor Martine Næss Johannesen fra før og Susann har følgende kommentar til hvordan hun tror SKOKS kan bli: – Det er mye visjon i Martines hode, så dette tror jeg blir bra!
Anna Teppan og Camilla Åby hadde aldri prøvd å spraymale før. – Når det var en så fin vegg er det klart vi slår til når vi får sjansen!
– Vi er glade for at kirken har åpnet døren og kan bli tatt i bruk på denne måten, sa Hans Viggo Kristiansen og Frode Grøstad. – Vi ser frem til å ha et møtested, og er spent på hvordan det vil utvikle seg, SKOKS er jo noe spesielt. Vi kjenner ikke til andre steder som er gjort på denne måten før. Hundene Gudrun og Stella sa seg skjønt enig, selv om de firbeinte ikke hadde adgang inn.
Lev+kai entret scenen mot slutten av dagen med sin populære indie rock/ folk twin duo- musikk. Det går i hjemmeskrevne låter fremført på trommer og gitar, uten mikrofon men med kraft nok til at harmoniene fylte det gedigne rommet.
Det er mange som har grunn til å ta av seg hatten for Martine Johansen og arbeidet hun har lagt ned for å få et skeivt kunst- og kultursenter opp å stå. Selv beholder hun sin på.
Fotokunstneren Paulina Tamara skapte sist sommer et fotoprosjekt basert på arbeidene til fotografene Bolette Berg og Marie Høeg. De to var portrett- og landsskapsfotografer i Horten rundt forrige århundreskifte, og også kvinnesaksaktivister som jobbet for stemmerett. På fritiden fotograferte de seg i samtidens heltepositurer og poserte i herreklær. Tamara har bygget videre på disse private fotografiene for prosjektet som først ble vist på Preus Fotomuseum i Horten, blant annet ved å ta del i fotografiene selv. Hun viste noen av sine underfundige fortolkninger under åpningen av SKOKS.
Powered by Labrador CMS