Pris til Uganda-aktivist

Publisert

Kasha Jacqueline Nabagesera, grunnleggeren av Freedom and Roam Uganda, blir i dag tildelt den svenske Right Livelihood-prisen, også kalt den alternative Nobelprisen. Kasha Jacqueline Nabagesera, som var nominert av den svenske organisasjonen RFSL, er en av verdens mest fremtredende lhbt-aktivister og en av grunnleggerne av lhbt-bevegelsen i Uganda. Det har vært en kamp som har møtt mye motstand. Likevel har Nabagesera og andre aktivister jobbet hardt og målrettet, og de har blant annet arrangert Beach Pride Uganda, en pridefeiring i et av verdens mest undertrykkende land med hensyn til lhbt-rettigheter. Nabagesera har mottatt mange priser for sin aktivisme og prydet tidligere i år forsiden på tidsskriftet Time Magazine. Hun har også snakket i FN-sammenhenger en rekke ganger. Svenske RFSL har samarbeidet med Nabagesera siden 2007 og hun ser på Sverige som sitt andre hjemland. Norske LLH har også jobbet tett med og samarbeidet med Nabagesera og Freedom and Roam Uganda (FARUG) i mange år. Right Livelihood-prisen er en prestisjefylt pris som årlig deles ut under en seremoni i Sveriges riksdag. Prisens målsetning er å «hedra och stödja de som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför.» – Jeg er beæret, og dette er en seier for lhbt-bevegelsen, ikke bare i Uganda, men hele verden, sier Kasha Jacqueline Nabagesera i en kommentar. – Lhbt-rettigheter er menneskerettigheter og Right Livelihood-prisen understreker viktigheten av å inkludere seksuelle rettigheter i rammeverket som utgjør menneskerettighetene. La oss fortsette kampen mot urett! Blikk Nett møtte Kasha Jacqueline Nabagesera i oktober 2014 da hun deltok på Oslo Freedom Forum og intervjuet henne om situasjonen i hjemlandet Uganda – og om hennes egen historie.

Bombastisk homokamp

Kasha Jacqueline Nabagesera, aktivist og grunnlegger av Freedom and Roam Uganda, bruker tabloidavisenes språk i kampen for lhbt-rettigheter. Organisasjonen Freedom and Roam Uganda (FARUG), en av Ugandas få lhbt-organisasjoner, møter motstand fra både myndigheter og landets befolkning. Men det går likevel framover, sakte, men sikkert. Den omstridte loven mot homofili ble i august i år opphevet av landets grunnlovsdomstol – noe som markerte en viktig seier for homofile i Uganda. Norge og en rekke andre vestlige land kom med krass kritikk da Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet loven i februar. Norge valgte å holde tilbake 50 millioner kroner i bistand til landet og utenriksminister Børge Brende (H) varslet at hele den norske bistanden til Uganda skulle gjennomgås. Blikk Nett møter Kasha Jacqueline fra FARUG under Oslo Freedom Forum for å snakke om dagens situasjon og det faktum at mange skeive velger å flykte fra landet på grunn av hat og vold.– Det er veldig synd at de flykter, men jeg kan jo forstå dem, sier Nabagesera og forteller at hun hjelper mange av de som velger å flykte.– Jeg hjelper dem med nødvendig dokumentasjon og andre praktiske ting. Som sagt synes jeg det er synd, men jeg forstår dem. De har behov for å finne fred et sted og livene deres er i fare, spesielt med tanke på den ustrakte outingen som foregår i tabloidaviser som Red Pepper. Red Pepper er beryktet for sine mange hatkampanjer mot homofile og har stadig vekk forsider med titler som «Uganda’s Top 200 Homos Exposed».– Tabloidenes heksejakt på lhbt-personer har fått konsekvenser og mange liv har blitt ødelagt, mens andre velger å flykte før de opplever det samme. Men sannheten er at vi mister mange gode krefter i de som reiser bort.

Verden har ikke glemt

Mens andre flykter har Kasha Jacqueline Nabagesera selv valgt å bli boende i hjemlandet.– Jeg har aldri blitt outet selv i media og i motsetning til mange andre skeive føler jeg meg relativt trygg. Hva fremtiden bringer vet jeg ikke, men for øyeblikket føler jeg meg trygg. Nå er det også slik at lhbt-kampen trenger et ansikt – og nå er det meg, så jeg kan rett og slett ikke dra min vei. Det var mye fokus på Uganda og situasjonen for lhbt-personer i tiden før antihomoloven ble signert og til grunnlovsdomstolen opphevet loven. Siden har det vært stille fra aktivisthold og de store kampanjene har uteblitt. Det betyr ikke at Uganda er glemt.– Jeg opplever at verden fortsatt holder et øye med hva som skjer i Uganda og verdenssamfunnet lytter til hva vi har å si – som her på Oslo Freedom Forum. Men en hver situasjon krever en egen strategi. Noen ganger har vi behov for bråk, som demonstrasjoner og offentlige uttalelser, mens andre ganger er det mer hensiktsmessig å benytte seg av diplomati og lobbyvirksomhet. Så selv om Uganda ikke er i nyhetsbildet til en hver tid betyr ikke det av vi er glemt.

Tar i bruk media

Til tross for mangel på økonomisk støtte har FARUG andre strategiske kampmidler de vil bruke i rettighetskampen i tiden som kommer.– Det handler om å dokumentere skeive liv. Vi skal vise omverden våre egne liv, slik at vi kan slå hull på mytene og stereotypene. Vi vil snart lansere en nettbasert TV-kanal og radiokanal hvor vi skal fortelle våre historier – som en motvekt til tabloidpressens hatkampanjer. Den tidligere nevnte tabloidavisa Red Pepper har befolkningen på sin side når de kjører sine beryktede hatkampanjer mot homofile. Homoforsidene betyr penger i kassa. Men nå får de en konkurrent.– Vi lager vår egen tabloidavis og den skal vise de andre sidene av homoseksualitet som ikke vises i Red Pepper. Avisa vår skal hete Bombastic. Navnet har vi har lånt fra hitlåten til Shaggy, som er veldig populær i Uganda, sier Nabagesera og forteller at avisa skal fortelle historiene til lhbt-personer og gjennom bilder vise at de lever liv som likner alle andres. Rettighetskamp er en lang og slitsom kamp. I Uganda står kampen fortsatt i motbakke, men Nabagesera vil bort fra det negative fokuset som omslutter hjemlandet med hensyn til lhbt-rettigheter.– Det gjør arbeidet vårt så mye tyngre. Jeg kan ikke gi deg et årstall for når jeg tror kampen er vunnet. Det blir den nok aldri. Men når jeg ser tilbake på hva som har skjedd de siste tolv årene, så blir jeg overrasket. Debatten om lhbt-rettigheter er synlig på agendaen nå – og der vil den fortsette å være. Lhbt-saken er synlig og ingen kan påstå at det ikke finnes homofile i Uganda. Det snakkes om homoseksualitet i offentligheten og flere og flere profilerte personer kommer ut som lhbt-allierte. Avisene skriver om homoseksualitet – som oftest negativt, men likevel: vi ser ordet homo i avisen nesten hver dag. Det var utenkelig for noen år siden. Og dermed er vi ved kjernen i arbeidet til FARUG og Kasha – alle monner drar. Uganda vil få sine lhbt-rettigheter, uansett om president Yoweri Museveni skulle finne på å signere nye antihomolover.– Enkelte har spurt meg hva det er jeg risikerer livet mitt for. Svaret er enkelt: forandring. Jeg trenger ikke en gang å være i live når forandringen omsider kommer. Det er nok for meg å ha vært en del av forandringen og en del av kampen som gjør det lettere for kommende generasjoner lhbt-personer, avslutter Kasha Jacqueline Nabagesera.

Powered by Labrador CMS