Prisdryss på Edderkoppen

Publisert

For tredje år på rad ble homser, lesber og heteroer hedret med glitter og stas på Gaygalla lørdag kveld. Blant prisvinnerne var Politidirektør Øystein Mæland, Amal Aden og Fabian Stang. Konferansier Marianne Westby, best kjent fra Hotell Cæsar, geleidet et fullstappet Edderkoppen teater gjennom den tredje Gaygallaen i rekken sammen med sin co-konferansier Adrian Prent. – Dette er tredje gang Gaygalla arrangeres. To ganger er en repetisjon, mens tre ganger er en tradisjon, så det er med glede jeg kan si at Gaygalla har blitt en tradisjon, annonserte konferansier Marianne Westby. Og det er ingen tvil om at Gaygalla har kommet for å bli. Salen var fylt til randen med festglade lesber og homser i alle aldre, og på den røde løperen ankom en rekke av landets fremste kjendiser. Av prisutdelerne var det kjente fjes som Linn Skåber, Anne Kath Hærland, Bjarte Hjelmeland og Sturla Berg Johansen, mens blant andre Ingrid Bjørnov, Idol-Henrik og popgruppa A1 stod for den musikalske underholdningen. I fjor ble Vålerenga-supporterne i Klanen hedret med prisen «Årets Hetero». Denne gangen var det Oslos ordfører Fabian Stang som ble hedret med den gjeve prisen. – Det er hyggelig å få denne prisen, men jeg synes det er betenkelig at vi trenger å ha denne kåringen i 2012. Dessverre er det fortsatt nødvendig når to gutter fra Gjøvik ikke kan holde hender og vise sin kjærlighet. Vi har fortsatt en kamp å gjøre og vi skal fortsette å gjøre en god jobb her i Oslo, sa ordføreren i sin takketale.

Penger til Russland og Skeiv Verden

Politidirektør Øystein Mæland og den åpne lesbiske muslimen og forfatteren Amal Aden ble kåret til årets homotopp og lesbetopp, og fikk muligheten til å dele ut 10 000 kroner hver til en organisasjon som jobber for lhbt-personers rettigheter. Politidirektøren valgte å gi sine prispenger til den russiske organisasjonen «Coming out» som jobber for lhbt-personers rettigheter i Russland. Organisasjonen har i 2011 kjempet en hard kamp for å utsette et lovforslag i St Petersburg som i realiteten ikke gjør det mulig å snakke om lhbt-personer som en minoritet. – Jeg håper at organisasjonen i tillegg til å bruke pengene fornuftig i denne kampen, også ser at dette ikke er en kamp de må ta alene. Vi og andre land i Europa støtter dem i denne kampen, sa Mæland. Årets lesbetopp, muslimske Amal Aden, stod frem som lesbisk i et intervju i Aftenposten i 2011 og har siden da kjempet for lesbiske minoriteters rettigheter. Hun valgte å gi sine prispenger til Skeiv Verden. – Selv om vi bor i Norge, så har vi fortsatt en lang vei igjen før vi er likestilte. Jeg er villig til å gi alt for at vi skal kunne være oss selv. Og jeg vil gjerne gi pengene til Skeiv Verden som gjør en fantastisk jobb for oss, sa Aden til stående applaus og trampeklapp fra salen.

Hvitløksjentene hedret

I 2011 planla jentene i Great Garlic Girls sitt avslutningsshow etter 30 år i rampelyset. Med sine paljettkjoler og humoristiske sceneshow har hvitløksjentene vært med på å endre holdningene til homofile og transseksuelle. Siden starten har medlemmene blitt skiftet ut, men Jonny Nymoen og Terje Schrøder har vært med i 28 år, mens Dean Andersen har holdt ut i 15 år. Lørdag kveld var de alle samlet på scenen igjen for å motta «Årets Hederspris». – Vi var bak scenen for å forberede avslutningsnummeret på gallaen, så dette er veldig overraskende. Tusen takk, sa Terje Schrøder som takket de tidligere medlemmene Olav Klingen, Simen Sand og Morten Rudå som startet gruppa i 1981. Norges Idrettsforbund vant prisen for «Årets Stå på videre» for sitt prosjekt «Med idretten mot homohets», som har pågått i fem år. Idrettspresident Børre Rognlien kunne ikke være tilstede på grunn av Idrettsgallaen på Hamar, men prosjektleder Håvard Øvregård formidlet idrettspresidentens takketale. – På vegne av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité vil jeg takke for denne prisen, som vi setter veldig høyt, sa Øvregård på vegne av idrettspresidenten som også takket for all støtte de har fått i prosjektet. – Vi vil også takke våre prosjektpartnere; LLH og Norsk Folkehjelp. I tillegg vil vi takke Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet for støtte, og Blikk for godt samarbeid med vårt magasin «Med idretten mot homohets». Vi takker Gaygalla for at dere har lagt merke til, og setter pris på idrettens innsats på dette området, avsluttet idrettspresidenten. I likhet med i fjor stakk So av med prisen for «Årets Utested», mens blogger Runar Grøndahl, bedre kjent som Bøtta Pedersen, stakk av med prisen «Årets blogger» for tredje året på rad.

Årets prisvinnnere:

Årets Hetero:

Oslos ordfører Fabian Stang.

Årets Homotopp:

Politidirektør Øystein Mæland

Årets Lesbetopp:

Amal Aden

Årets Stå på videre:

Norges Idrettsforbund.

Årets Faghag:

Hanne Krogh

Årets Hederspris:

Great Garlic Girls

Årets Blogg:

Dagens Valium (Bøtta Pedersen)

Årets Homohit:

Lady Gaga - Born this way

Årets Club/Utested:

SO

Powered by Labrador CMS