Fordomsbekjemper Jakob Semb Aasmundsen vant pris for serien Jakobs fordommer.

Da Jakob Semb Aasmundsen åpnet årets 17. mai-tale i Tønsberg med å si «Hei. Jeg heter Jakob, og jeg er feminist, ateist og homofil» lot ikke reaksjonene vente på seg. Sju velforeninger i Tønsberg leverte inn klage på talen, der han snakket varmt for at man skal få elske den man vil.

Semb Aasmundsen fulgte opp kontroversene i sommer da han utfordre både seg selv og leserne i Tønsbergs Blad med serien Jakobs fordommer.

– Jeg har fått jobben med å stille fordomsfulle spørsmål vi alle har i en sommerserie om fordommer i Tønsbergs Blad. Etter 17. mai-talen fikk jeg kjenne ganske heftig på fordommer, spesielt mot det at jeg er homofil, sa Jakob Semb Aasmundsen til Blikk Nett i forbindelse med lanseringen av Jakobs fordommer.

I serien intervjuet han bifile, en ung muslim, en kvinnelig prest, en overvektig person, en anorektiker, en islamkritiker, psykisk syke og unge mødre. Selv er han ikke ukjent med fordommer, og han vet at man sjelden får mulighet til å svare ordentlig for seg.
Samtidig mener han det er nødvendig å stille vanskelige spørsmål.
– Fordommer er jo ganske krasse, så for å komme over dem må man også stille tunge spørsmål.

Spørsmålene han stilte og svarene han fikk i Jakobs fordommer førte til at han fikk TB Amedias gjeve journalistpris for det juryen mener er «glitrende lokaljournalistikk».

«Prisen for beste lokaljournalistikk i Amedia 2015 går til en avis som leverte inn fire bidrag i konkurransen, som hver på sin side var eksempler på glitrende lokaljournalistikk, utmerket bruk av digitale verktøy, fortellerteknikker og presentasjonsformer,» skriver juryen i begrunnelsen for pristildelingen.

I sin takketale uttalte Jakob Semb Aasmundsen,
– Det motet Tønsbergs Blad har vist ved dette prosjektet beviser at regler er til for å brytes. Det markerer starten på en ny tid for journalistikken. En tid som er basert på åpenhet, raushet og medmenneskelighet.

«I vår Vær varsom-plakat heter det at «pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk» og som oppgave «å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep og forsømmelser.» Mediehusets prosjekt går inn i denne tradisjonen på en ny måte når den lar oss få møte personer og grupper vi har fordommer mot – og konfronterer disse fordommene, ikke bare med fakta, men med levende mennesker, som har en historie å fortelle,» sier juryen.

En verden mot fordommer
Ideen til serien Jakobs fordommer kommer fra Semb Aasmundsens engasjement i organisasjonen World against prejudice som startet i 2014 og som blant annet har hatt en fordomsfri julekalender på Facebook hvor 24 kjente personer, fra ungdomspolitikere til aktivister og Idol-artister, deler sine opplevelser og tanker om fordommer.

Veien videre for Jakob Semb Aasmundsen er en kortfilm.
– Vi holder på med en kortfilm med utgångspunkt i Jakobs fordommer. Den er ferdig i slutten av oktober og da skal vi ut på informasjonsoppdrag på skoler for å snakke om fordommer, sier han til Blikk Nett og forteller at invitasjonene allerede strømmer inn.

– Vi har blitt invitert til en rekke skoler, så dette blir bra.