– Aksepterer vi eksistensen av en underverden i homomiljøene full av kvinnehat, rasisme og homofobi? spør Kaja Glenne Lund og Joakim Hauge.

I Pride-paraden lørdag 25. juni gikk Kaja med sin veldig fine selvlagde harness av sykkelslanger. Poenget med en harness er ikke å skjule, det er å framheve. Paraden var en veldig positiv opplevelse, folk var hyggelige og glade. Så kom den uheldige og diskriminerende håndteringen fra vakter og frivillige i Pride Park, selve saken er det ryddet opp i med uttalelsen til styret i Oslo Pride, men reaksjonene på saken fra Blikk i kommentarfeltene på Facebook sitter fortsatt i.

Vi vil derfor stille spørsmålet: Aksepterer vi eksistensen av en underverden i homomiljøene full av kvinnehat, rasisme og homofobi?

Blikks artikkel handlet om to personer som hadde på seg samme antrekk i Pride Park, forskjellen var at en var kvinne og en mann. De aller fleste som reagerte negativt i kommentarfeltet var menn (homofile etter deres Facebook-profiler å dømme), og det påfallende er at kritikken rettes ikke mot mannen, det er kvinnen som får gjennomgå.

Nå tåler vi godt at noen mener at ingen bør skille seg ut og se ut som en gjeng IT-konsulenter på utflukt når man går i paraden, det kan vi diskutere på et saklig nivå. Det vi vil sette søkelys på er at det er den (lesbiske) kvinnen som angripes av (homofile) menn med sexistiske og trakasserende uttalelser «tvinger disse dissende puppa opp i ansiktet» og «hadde syns det hadde vært gøy og ha 50pikker på deg». Hvorfor blir disse gutta så forbanna på en kvinne som går i paraden med puppene i det fri? Når leste vi sist om rasende homser som vil ha seg frabedt andre menn i bar overkropp med nedsettende og til dels truende ordbruk? Vi mener dette handler om at man i noen homomiljøer aksepterer holdninger som er uakseptable og undertrykkende.

Dette kommer klarest fram i kommentarfeltene, sett deg ned en kveld og gå gjennom Gaysirs forum, det er fort gjort å tro at du ikke er på et nettsted for skeive hvor vi er åpne, inkluderende og solidariske, men har rotet deg bort i nettets mørkebrune avkroker. Kvinnehat, rasisme og det vi tolker som selvhat florerer.

Vi skjønner godt at mange ikke orker å lese innleggene, langt mindre delta i debattene. Når rasistiske, sexistiske og homofobe kommentarer gjennomsyrer debatten er det lett å avskrive avsenderne som en gjeng tapere som gjemmer seg bak et nick eller en Facebook-profil.

Problemet er at når slike holdninger får dominere, flyttes grensene for alle. Vi aksepterer en debattform og uttrykksmåte som er stigmatiserende, krenkende og undertrykkende.

Hvorfor aksepteres disse holdningene i et miljøer som skylder hele sin posisjon og eksistens i dagens Norge kampen for frihet og likeverd? Vi tror dette skyldes at mange rett og slett ikke ser at deres egen personlige frihet til å leve som skeiv er avhengig av et samfunn hvor også kvinner og andre minoriteter er frie.

Holdningene som kommer fram i kommentarfeltene speiler holdningene i resten av samfunnet, men vi i de skeive miljøene har et spesielt ansvar for å rydde i eget reir. Det betyr å faktisk reagere på at noen krenker kvinner, etniske minoriteter og andre homofile.

Det betyr å ikke akseptere at kommentarfeltene flyter over av kvinnehat, rasisme og internalisert homofobi. Og det betyr å ikke akseptere at skeive møteplasser ikke oppleves som trygge for alle. Dette må det tas et oppgjør med, selv om det kan være vanskelig fordi det kan oppleves som splittende og ubehagelig.

Vi er ikke redde for å ta debatten. Hva med deg?

Kaja Glenne Lund og Joakim Hauge