I forbindelse med Amnesty Internationals årlige Nordic Youth Conference, ble det arrangert punktdemonstrasjoner i Oslo for å sette fokus på lhbt-rettigheter i Russland. Demonstrasjonen endte til slutt opp utenfor Den Russiske Ambassade i Drammensveien.

Nordic Youth Conference er et årlig arrangement som går på rundgang mellom de nordiske landene. I fjor var konferansen i Finland og temaet var Midtøsten og Nord-Afrika. Denne sommeren arrangerer Amnesty Norge konferansen, med temaet seksuelle og reproduktive rettigheter. Nærmere 50 aktivister fra de nordiske landene er samlet i Oslo for å diskutere og lære mer om seksuelle og reproduktive rettigheter, og delta på workshops om aktivisme.

Dagen i dag ble brukt til å sette aktivismen ut i livet og deltakerne valgte selv å sette fokus på situasjonen for lhbt-personer i Russland i kjølvannet av den nye antipropagandaloven og de mange tilfellene av vold og overgrep mot lhbt-personer.

Konferansedeltakerne fordelte seg i Oslo sentrum hvor de samlet inn underskrifter på postkort som skal sendes til Russlands justisminister Alexander Konovalov for å protestere mot trakasseringen av lhbt-organisasjoner og personer. Det ble også samlet inn underskrifter på fargerike bannere til støtte for den skeive organisasjonen Coming Out og filmfestivalen Side by Side som begge holder til i St. Petersburg. Begge organisasjonene er for tiden under tiltale som følge av de nye lovene i Russland.

På konferansen er også Kaspars Zalitis fra lhbt-organisasjonen Mozaika i Latvia. Zalitis har skolert deltakerne på situasjonen i dagens Russland med tanke på lhbt.
– Russland er en leder med tanke på hvordan synet på lhbt-rettigheter påvirker andre land i Øst-Europa. Vi ser at en del land adopterer antihomolovene til Russland, mens andre ikke gjør det.

Zalitis er ikke bekymret for at Latvia skal følge Russlands eksempel.
– Når det gjelder Latvia er jeg veldig optimistisk. De siste årene har det gått i riktig retning og det har blitt mer åpenhet og demokrati, sier han, og viser til Baltic Pride i Vilnius som et eksempel på at alt ikke er mørkt og trist i Øst-Europa.

– Baltic Pride i juli er et godt eksempel. Paraden ble arrangert i hovedgaten i sentrum og politiet stilte mannsterke opp for å sørge for deltakernes sikkerhet. Det var en suksess og et bevis for at det går fremover i de baltiske landene, sier Zalitis til Blikk Nett.

Amnestys unge aktivister har blitt grundig skolert i den siste tidens hendelser i Russland og Zalitis er godt fornøyd med Amnesty Norge og norske lhbt-organisasjoners reaksjoner.
– Både Amnesty International, LLH og Skeiv Ungdom har en holdning om at man kommuniserer med lokale aktivister i landene det gjelder før de arrangerer demonstrasjoner og aksjoner. Det er uhyre viktig, sier Zalitis til Blikk Nett.

Han har lite til overs boikottaksjoner.
– Det fører ikke nødvendigvis noe godt med seg. I tillegg er det mange som forholder til feil fakta. Kommunikasjon er nøkkelen, og da tenker jeg på kommunikasjonen med menneskene det gjelder, nemlig lhbt-personer i Russland. De ønsker ikke en boikott av OL, påpeker Kaspars Zalitis.

Se flere bilder fra demonstrasjonen her: Blikk Nett på Facebook

Se video fra demonstrasjonen her: