Queer på by:Larm

Av skeive navn på plakaten til årets by:Larm finner vi noen norske og kjente skeivinger, samt en fersk en fra Sverige.

Publisert

Av skeive navn på plakaten til årets by:Larm finner vi noen norske og kjente skeivinger, samt en fersk en fra Sverige.

Bransjefestivalen by:Larm går av stabelen 28. februar og fram til og med 2. mars er det konserter i hver en krok i hovedstaden. Blikk anbefaler konserter med Bendik Giske, girl in red og Cobrah.

Bendik Giske

Bendik Giske slapp debutalbumet «Surrender» i slutten av januar og forventningene var store. Giske hadde allerede opparbeidet seg et godt rykte etter EPen «Adjust» og en rekke konserter i inn- og utland.

Mange fikk ørene opp for Bendik Giske da han i sin tid samarbeidet og spilte sammen med Nils Bech. Men så sto han på egne ben, med suksess. Nylig vant han NOPAs pris i Åpen Klasse, og nettstedet Subjekt kåret Giske til Årets artist.

Albumet «Surrender» er rotfestet i queer kultur og inspirert av en natt på den notoriske klubben Berghain i Berlin.

– Jeg strittet i mot. Jeg følte at alle andre var idioter, sier Bendik Giske om sitt første møte med den legendariske technoklubben. Nå derimot opplever han møtet med denne klubbkulturen som noe ”transformative”.

– Jeg begynte å omfavne kulturen og innså at det var ”der” jeg ønsket å være og at jeg vill skape kunst i det universet, sier Bendik Giske.

Tittelen «Surrender» er toneangivende på andre plan også i Giskes nye musikk.

– Queerperspektivet er alltid til stede. I den skeive kulturen har vi begreper som ”top” og ”bottom”, hvor ”bottom” refererer til det å overgi seg, til å stole på noen. Den måten å overgi seg på gir deg et annet perspektiv på hvordan du forholder deg til verden – hvordan du bærer deg selv og opplever ting, forklarer Bendik Giske som spilte inn «Surrender» i Emanuel Vigelands mausoleum på Slemdal i Oslo.

girl in red

girl in red, som er artistnavnet til Marie Ulven, er det heiteste navnet på norks musikkscene i år. Heit er hun i det store utland også og på by:Larm vil en samlet musikkbransje få oppleve det skeive stjerneskuddet.

girl in red vant fjorårets Uhørt-finale i NRK P3 med låta «I Wanna Be Your Girlfriend», en låt som handler om å være forelska i ei jente som er heterofil, og basert på egne opplevelser.

Ulven er selvlært på gitar og piano, og produserer også all musikken selv hjemme på rommet sitt. Hun har takket nei til flere plateselskap, for å være fri og uavhengig. Hun har bygget opp en solid fanbase på sosiale medier, og har over en halv million lyttere på Spotify.

Av egne musikalske forbilder har hun nevnt amerikanske Mikaela Straus, bedre kjent under artistnavnet King Princess, som debuterte i 2018 med låta «1950», samt The Japanese House og Clairo.

Cobrah

Cobrah er den selverklærte «lesbiske dronningen på Sveriges fetisjscene», og nå er hun klar for å legge Norge for sine føtter.

Cobrahs debutsingel «IDFKA» kom i 2018 og musikkvideoen kan vinne en Grammis-pris når utdelingen går av stabelen 7. februar i Stockholm.

Cobrah har blitt et selvfølgelig navn i den svenske undergrunnsscenen, med et materiale som baserer seg på en kombinasjon av electro, vogue og pop demonstrerer hun hva det vil si å være ung artist i dag. Debut EPen «Icon» ventes i løpet av våren, men først skal by:Larm få en smakebit av Cobrah.

Cobrah bodde en stund i Berlin, som gjerne omtales som queer-hovedstaden og en smeltedigel for queer kultur. Men ettter en stund meldte savnet seg.

«Fordi Sverige er et lite land, er det ikke en stor klubbkultur. Men klubbene i Sverige er mer imøtekommende, i motsetning til Berlin hvor du ofte må køe i evigheter for å komme inn, hvis dørvakten er i godt humør,» sier Cobrah i et intervju med magasinet Out.

Selv fant Cobrah seg til rette i Stockholms fetisjmiljø.

«Fetisjscenen er fantastisk! Det jeg liker best er at det er et eksperimentelt miljø, fri for fordommer. Det er et åpent miljø hvor man kan frigjøre seg selv, og et miljø som har hjulpet meg til å dyrke og utvikle meg selv som artist,» sier Cobrah til Out.

by:Larm, 28.2-2.3, Oslo. For spilletider og scener, se: bylarm.no

Powered by Labrador CMS