«Queer stories - FOLK»

Tre filmsnutter med skeive historier skal bidra til at flere kvinner, ikke-binære og transpersoner kommer på Skeiv Verdens arrangementer.

Publisert

Tre filmsnutter med skeive historier skal bidra til at flere kvinner, ikke-binære og transpersoner kommer på Skeiv Verdens arrangementer.

De tre filmene «FOLK» er produsert av Maja Granlie, Thisbe Verner-Carlsson, Lene Hodge, Similla Storm Aslaksen og Kjell-Joakim Telneset Syversen ved Emergence School of Leadership. De skal markedsføre Skeiv Verdens tilbud til kvinner, ikke-binære og transpersoner. Studentene har forsøkt å finne ut av som er behovene til skeive kvinner og transpersoner med innvandrerbakgrunn i Norge, og hva Skeiv Verden kan gjøre for å møte disse.

«FOLK» promoteres på Skeiv Verdens facebook-sider, på pridestanden, i brosjyrer, flyers og på visitttkort, som også går ut til asylmottak. Personlige ambassadører skal jobbe med å få kontakt med folk, for å fortelle at møteplassene eksisterer.

–Oslo Pride er et knutepunkt. Mange som vi ellers ikke ser kommer innom standen vår, så det er et bra sted å nå ut til folk, sier Lara Okafor, styreleder i Skeiv Verden Oslo og Akershus, til Blikk Nett.

Lara Okafor, styreleder i Skeiv Verden Oslo og Akershus
Lara Okafor, styreleder i Skeiv Verden Oslo og Akershus

På en egen workshop med kvinner, ikke-binære og transpersoner skal Skeiv Verden jobbe videre med å finne ut hvilken type møteplasser som står på ønskelisten. Arrangementene starter i høst.

–Vi vil lage et mer jevnlig tilbud enn vi har hatt tidligere. Jeg håper at vi kan tilby et sted som folk synes er bra og som dekker deres behov.

Cismenn dominerer

Okafor er så langt godt fornøyd med utfallet av prosjektet. Gruppen fra Emergence har ifølge styrelederen vært veldig motiverte og kommet med masse ideer.

–De har gjort en god jobb. De visste ikke mye om Skeiv Verden og tematikken skeiv med innvandrerbakgrunn, så de har jobbet seg fra bunnen og opp.

–Har dere selv fått noen aha-opplevelser?

–På en måte. Når man gjør formelle brukerundersøkelser, så finner man ut av hvordan folk opplever Skeiv Verden, og hva de vil ha. Vi får tilbakemeldinger på hva som fungerer og ikke. Mange er veldig glade for at Skeiv Verden finnes.

Okafor tror personer i målgruppen kan ha motstridende behov.

–Noen er ikke åpne og trenger en lukket møteplass med trygge rammer. Noen har vært ute i miljøet i fem-ti år og har bare lyst å treffe masse nye folk og skravle, sier Okafor.

–Hva er grunnen til at kvinner, ikke-binære og transpersoner hittil ikke har kommet på arrangementene til Skeiv Verden?

–I det skeive miljøet tar homofile cismenn ofte opp mye plass. Da blir kanskje ikke møteplassene så attraktive. Det handler om å finne møteplasser som er komfortable, der de kanskje ikke opplever sexisme eller transfobi.

Vil bidra

En av de som ikke har deltatt på Skeiv Verdens arrangementer tidligere, men som takket ja til å være med i en av filmene, er svenske Josefine Söderberg.

–Jeg har ikke vært så politisk engasjert før og har derfor tenkt at jeg ikke har så mye å bidra med. Men jeg takket ja til prosjektet fordi alle små ting hjelper, sier Josefine Söderberg til Blikk Nett.

I filmen forteller hun at det kanskje ikke er så farlig å komme ut som man tror. Hennes far vet ikke noe enda, men bestefaren fra Gambia reagerte kult: “Jaha, det er vel sånn det er nå for tiden.”

Söderberg vokste opp i Sverige, men da moren døde var faren inne på tanken på å sende henne til Gambia.

–Jeg får iblant panikk når jeg tenker på at jeg kunne ha vokst opp i Gambia. Hadde jeg vært samme person? Samtidig er Gambia ikke et av de verste landene i Afrika, sier Söderberg, som nå har bestemt seg for å involvere seg mer i miljøet i Skeiv Verden.

Ifølge Okafor hisser folk seg ofte opp før de skal fortelle noen at de er skeiv.

–Og så blir det kanskje litt antiklimaks. Var det alt? Man forventer at det går dårlig. Det går jo dårlig for mange, men det kan gå veldig bra for mange også. Men man får servert ganske mange historier på at det ikke går så bra, og da kan våre «Queer Stories» fungere som en motvekt, sier Okafor og inviterer til et FOLK-arrangement på fredag 30. juni.